Liberalii s-au reunit marți, 1 februarie, în ședința conducerii unde au luat o serie de decizii, având în vedere că începe noua sesiune parlamentară.

Agenda discuțiilor de astăzi a cuprins, în primul rând, o informare pe care premierul, Nicolae Ciucă, a făcut-o în legătură cu chestiunile importante de pe agenda guvernamentală, urmată de definirea priorităților legislative ale Partidului Național Liberal din sesiunea parlamentară care începe astăzi, atât la Camera Deputaților cât și la Senat. Chestiunile importante atinse în intervenția domnului Ciucă au ținut, în primul rând, de problema din zona energiei și în al doilea rând de chestiunea legată de propunerile unor membrii ai Guvernului, de rediscutare a procentului de 9,4% din PIB alocat pensiilor și de posibilitatea sau nu de a modifica acest lucru în angajamentul pe care îl avem în raport cu PNRR-ul, Programul de Finanțare pentru România. Am să încep cu subiectul mai micuț. Există în acest moment, și deja și-a început activitatea în cadrul Guvernului, acel Comitet Interministerial care cuprinde, pe lângă factorii decidenți, factorii politici, membrii coaliției de guvernare, miniștrii, instituții pe care le conducem în acest moment, cu competențe în această zonă a energiei, invitați și producătorii și furnizorii și mediul sindical, și mediul patronal. Există, în momentul de față, la nivelul Guvernului, o amplă platformă de discuții care, punctual și foarte frecvent, va analiza orice fel de soluții cu care vom veni în întâmpinarea problemelor legate de prețul energiei, după data de 1 Aprilie. Există lucruri noi și aspecte care până acum nu s-au discutat, legate de aceste chestiuni. Există poziții clar și bine definite, din partea tuturor, nu numai din partea decidenților politici, apropo de caracterul cuprinzător al acestei platforme de discuții, a acestui Comitet interinstituțional și cu siguranță vor exista și decizii transparente și, bineînțeles, oportune, care vor lămuri ce se întâmplă cu prețul energiei după data de 1 Aprilie”, a anunțat purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe.

Liberalii au decis ca pe agenda parlamentară să fie prioritare modificările legislative care să deblocheze investițiile din zona Mării Negre.

Cea de-a doua parte a ședinței a fost legată de agenda parlamentară a PNL, proiectele legislative care se află în dezbatere în acest moment sau care o să fie inițiate și susținute de PNL. Am asumat conducerea Guvernului și, în mod evident, mare parte a acestor inițiative parlamentare țin și de interesul guvernării. De aceea, tot ce definim noi, liberalii, ca fiind reforme, investiții, implementarea PNRR trebuie, în mod obligatoriu, să fie dublate și susținute legislativ de lucrurile pe care o să le găsiți în agenda noastră parlamentară. Foarte probabil, ca în această sesiune, volumul discuțiilor legate de PNRR să crească și este un lucru care, evident, o să țină și de chestiunea pensiilor și de chestiunea sistemului bugetar, de exemplu – de salarizare, avem un termen de 31 Martie, Ministerul Finanțelor este avizat de chestiunea aceasta. Avem un aspect foarte important și, de asemenea, un angajament pe care trebuie să-l onorăm, legea pentru desființarea SIIJ, care trebuie finalizată și trebuie adoptată până în luna Martie. Avem, de asemenea, pe agenda noastră parlamentară, modificări legislative care să deblocheze investițiile din zona Mării Negre, privind problemele pe care le avem în zona energiei. Putem debloca aceste chestiuni în momentul în care vom face modificări la celebra Ordonanță Dragnea, 114 din 2018 care, de exemplu, a blocat exploatarea offshore la Marea Neagră. Un aspect foarte important pe care o să-l regăsiți pe agenda noastră parlamentară ține și de simplificarea procedurile de achiziție a terenurilor agricole. În felul acesta ne dorim să deblocăm vânzările și cumpărările de terenuri agricole. Este posibil să avem chiar un consens aici. Este vorba de modificări la legea 17 din 2014. La fel, ne dorim să eliminăm din lege, în această sesiune parlamentară, articolele care reglementează interdicția, pentru o perioadă de doi ani, vânzarea acțiunilor companiilor de stat și a societăților naționale și listarea la bursă a companiilor cu capital de stat. Nu în ultimul rând, extrem de important pentru noi în această sesiune parlamentară este să face corecturile la legile justiției, legea 303, legea 304, legea 317, dintr-o perioadă de tristă amintire, prin acel pachet de modificări introdus de Dragnea la vremea respectivă care, evident, legi care trebuie revizuite și corectare. În egală măsură, ar trebui să continuăm discuțiile și dezbaterile în Parlament, bineînțeles, împreună cu partenerii noștri, legate de Certificatul Verde, pentru că trebuie să recunoaștem, este o chestiune care încă se află în dezbatere și este blocată în Parlament și trebuie să o lămurim în această sesiune parlamentară”, a mai precizat Ionuț Stroe.

Related Posts