Preşedintele american Joe Biden a ținut primul său discursul privind starea Uniunii, unde a vorbit despre conflictul din Ucraina, despre România și despre ”dictatorul Putin”.

Discursul integral al președintelui SUA poate fi citit pe site-ul Casei Albe.

Anul trecut, COVID-19 ne-a ținut departe. Anul acesta suntem in sfarsit din nou impreuna.

În această seară, ne întâlnim ca democrați, republicani și independenți. Dar cel mai important ca americani. Cu o datorie unul față de celălalt, față de poporul american, față de Constituție. Și cu o hotărâre neclintită că libertatea va triumfa întotdeauna asupra tiraniei. În urmă cu șase zile, Vladimir Putin din Rusia a căutat să zdruncine fundamentele lumii libere, crezând că o poate face să se încline în modurile sale amenințătoare. Dar a calculat greșit. El a crezut că se poate întoarce în Ucraina și lumea se va răsturna. În schimb, a întâlnit un zid de forță pe care nu și-a imaginat niciodată. A cunoscut poporul ucrainean. De la președintele Zelensky, la fiecare ucrainean, neînfricarea, curajul și determinarea lor inspiră lumea. Grupuri de cetățeni care blochează tancurile cu trupurile lor. Toți, de la studenți la profesori pensionari, s-au transformat în soldați care își apără patria. În această luptă, așa cum a spus președintele Zelensky în discursul său din Parlamentul European, „Lumina va învinge întunericul”. Ambasadorul Ucrainei în Statele Unite este aici în această seară. Fiecare dintre noi aici în această seară în această Cameră să transmită un semnal inconfundabil Ucrainei și lumii. Vă rog să vă ridicați dacă puteți și să arătați că, da, noi, Statele Unite ale Americii, suntem alături de poporul ucrainean.

De-a lungul istoriei noastre, am învățat această lecție: când dictatorii nu plătesc un preț pentru agresiunea lor, ei provoacă mai mult haos. Ei continuă să se miște. Și costurile și amenințările la adresa Americii și a lumii continuă să crească. De aceea, Alianța NATO a fost creată pentru a asigura pacea și stabilitatea în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. Statele Unite sunt membre împreună cu alte 29 de națiuni. Contează. Diplomația americană contează.

Cel mai recent atac al lui Putin asupra Ucrainei a fost premeditat și neprovocat. El a respins eforturile repetate de diplomație. El a crezut că Occidentul și NATO nu vor răspunde. Și a crezut că ne poate diviza. Putin a greșit. Eram gata. Iată ce am făcut. Ne-am pregătit pe larg și cu atenție. Am petrecut luni de zile construind o coaliție de alte națiuni iubitoare de libertate, din Europa și America până în Asia și Africa, pentru a-l confrunta pe Putin. Am petrecut nenumărate ore unificând aliații noștri europeni. Am împărtășit lumii în avans ceea ce știam că Putin plănuiește și exact cum va încerca să-și justifice în mod fals agresiunea. Am contracarat minciunile Rusiei cu adevăr. Și acum că a acționat, lumea liberă îl trage la răspundere.

Alături de douăzeci și șapte de membri ai Uniunii Europene, inclusiv Franța, Germania, Italia, precum și țări precum Regatul Unit, Canada, Japonia, Coreea, Australia, Noua Zeelandă și multe altele, chiar și Elveția. Sprijinim poporul Ucrainei. Putin este acum izolat de lume mai mult ca niciodată. Împreună cu aliații noștri – acum aplicăm sancțiuni economice puternice.

Separăm cele mai mari bănci din Rusia din sistemul financiar internațional. Împiedicarea băncii centrale a Rusiei să apere rubla rusă, făcând „fondul de război” de 630 de miliarde de dolari al lui Putin fără valoare. Sufocăm accesul Rusiei la tehnologie care îi va submina puterea economică și îi va slăbi armata pentru anii următori. (…)

Departamentul de Justiție al SUA formează un grup operativ dedicat pentru a urmări crimele oligarhilor ruși. Ne alăturăm aliaților noștri europeni pentru a găsi și confisca iahturile dumneavoastră apartamentele de lux, avioanele dumneavoastră private.

Și în seara asta anunț că ne vom alătura aliaților noștri pentru a închide spațiul aerian american tuturor zborurilor rusești – izolând și mai mult Rusia – și adăugând o presiune suplimentară – asupra economiei lor. Rubla a pierdut 30% din valoare. Bursa rusă a pierdut 40% din valoare, iar tranzacționarea rămâne suspendată. Economia Rusiei se zguduiește și doar Putin este de vină.

Împreună cu aliații noștri, oferim sprijin ucrainenilor în lupta lor pentru libertate. Asistență militară. Asistență economică. Asistența umanitară. Oferim asistență directă de peste 1 miliard USD Ucrainei. Și vom continua să ajutăm poporul ucrainean în timp ce își apără țara și să ajutăm la atenuarea suferinței. Permiteți-mi să fiu clar, forțele noastre nu sunt angajate și nu se vor implica în conflict cu forțele ruse din Ucraina.

Forțele noastre nu merg în Europa pentru a lupta în Ucraina, ci pentru a-și apăra aliații NATO – în cazul în care Putin decide să continue să se deplaseze spre vest. În acest scop, am mobilizat forțele terestre americane, escadrile aeriene și dislocarea navelor pentru a proteja țările NATO, inclusiv Polonia, România, Letonia, Lituania și Estonia.

Așa cum am arătat foarte clar, Statele Unite și Aliații noștri vor apăra fiecare centimetru de teritoriu al țărilor NATO cu întreaga forță a puterii noastre colective. Și rămânem cu ochii limpezi. Ucrainenii ripostează cu curaj pur. Dar următoarele câteva zile, săptămâni, luni, vor fi grele pentru ei.

Putin a dezlănțuit violență și haos. Dar, deși poate obține câștiguri pe câmpul de luptă, el va plăti un preț ridicat în continuare pe termen lung. Iar un popor ucrainean mândru, care a cunoscut 30 de ani de independență, a arătat în repetate rânduri că nu va tolera pe nimeni care încearcă să-și ia țara înapoi. Pentru toți americanii, voi fi sincer cu voi, așa cum le-am promis întotdeauna. Un dictator rus, care invadează o țară străină, are costuri în întreaga lume.

Și iau măsuri ferme pentru a mă asigura că severitatea sancțiunilor noastre vizează economia Rusiei. Și voi folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a proteja întreprinderile și consumatorii americani.

În această seară, pot anunța că Statele Unite au colaborat cu alte 30 de țări pentru a elibera 60 de milioane de barili de petrol din rezervele din întreaga lume. America va conduce acest efort, eliberând 30 de milioane de barili din rezerva noastră strategică de petrol. Și suntem pregătiți să facem mai mult, dacă este necesar, uniți cu aliații noștri. (…) Și știu că știrile despre ceea ce se întâmplă pot părea alarmante. Dar vreau să știi că vom fi bine. Când va fi scrisă istoria acestei ere, războiul lui Putin împotriva Ucrainei va lăsa Rusia mai slabă și restul lumii mai puternice.

Deși nu ar fi trebuit să fie nevoie de ceva atât de groaznic pentru ca oamenii din întreaga lume să vadă ce este în joc, acum toată lumea o vede clar. Vedem unitatea între liderii națiunilor și o Europă mai unită, un Vest mai unificat. Și vedem unitate între oamenii care se adună în orașe în mulțimi mari din întreaga lume, chiar și în Rusia pentru a-și demonstra sprijinul pentru Ucraina.

În bătălia dintre democrație și autocrație, democrațiile se ridică la momentul actual, iar lumea alege clar partea păcii și securității.

Acesta este un adevărat test. Va dura timp. Așa că să continuăm să ne inspirăm din voința de fier a poporului ucrainean. Pentru colegii noștri ucraineni americani care creează o legătură profundă care leagă cele două națiuni ale noastre, suntem alături de voi. Putin poate încercui Kievul cu tancuri, dar nu va câștiga niciodată inimile și sufletele poporului ucrainean. El nu le va stinge niciodată dragostea de libertate. El nu va slăbi niciodată hotărârea lumii libere.

Related Posts