Europarlamentarii au dat un vot prin care sprijină standardele revizuite de emisii de CO2 pentru autoturismele noi și vehiculele comerciale ușoare, parte a pachetului „Fit for 55 in 2030”.

Practic, au fost de acord cu normele propuse de revizuire a standardelor de performanță privind emisiile de CO2 pentru mașini și camionete noi. Propunerea a fost adoptată cu 339 de voturi pentru, 249 împotrivă și 24 abțineri.

Prin textul adoptat, care constituie poziția Parlamentului European de a negocia cu statele membre, deputații susțin propunerea Comisiei Europene de a atinge mobilitatea rutieră cu emisii zero până în 2035 (o țintă la nivelul întregii flote a UE de reducere a emisiilor produse de noile autoturisme și vehicule utilitare ușoare prin 100% față de 2021). Țintele intermediare de reducere a emisiilor pentru 2030 ar fi stabilite la 55% pentru mașini și 50% pentru camionete.

După acest vot, deputații europeni vor începe negocierile cu statele membre UE.

La 14 iulie 2021, ca parte a pachetului „Fit for 55”, Comisia a prezentat o propunere legislativă pentru o revizuire a standardelor de performanță privind emisiile de CO2 pentru autoturismele noi și vehiculele utilitare ușoare. Propunerea urmărește să contribuie la obiectivele climatice ale UE 2030 și 2050, să ofere beneficii cetățenilor prin folosirea mai largă a vehiculelor cu emisii zero (calitate mai bună a aerului, economii de energie și costuri mai mici pentru deținerea unui vehicul), precum și să stimuleze inovarea în tehnologii cu emisii zero.

Related Posts