Blake Lemoyne, un inginer al Companiei Google a fost trimis acasă, în concediu plătit, deoarece, a declarat că programul de inteligenţă artificială, LaMDA, al companiei  a început să se comporte ca o persoană reală. Programul a fost în teste încă din toamna anului trecut, iar Blake Lemoyne a fost unul dintre inginerii programatori care s-au ocupat de testare AI. După finalizarea testelor, inginerul a pregătit un raport pe care l-a prezentat superiorilor. Conducerea Google a considerat că probele prezentate nu sunt suficiente pentru a susţine teoria.

„Echipa noastră, inclusiv eticieni şi experţi tehnici, a analizat preocupările lui Blake conform principiilor pe care le aplicăm IA şi l-am informat că dovezile disponibile nu susţin ipoteza lui. I s-a spus că dovezile nu există dovezi că LaMDA este conştient, şi există o mulţime de dovezi care arată contrariul”, a declarat Brian Gabriel, purtătorul de cuvânt al Google, într-o scurtă ieşire publică.

Pentru că şefii nu l-au ascultat, Blake Lemoyne şi-a făcut publică povestea şi a discutat cu jurnaliştii de la Washington Post.

 „Dacă nu ştiam sigur că am de-a face cu un program de calculator pe care l-am scris recent, atunci aş fi crezut că vorbesc cu un copil de şapte sau opt ani, care din anumite motive s-a dovedit a fi un expert în fizică. Pot recunoaşte o fiinţă inteligentă când vorbesc cu el. Şi nu contează dacă are un creier în cap sau miliarde de linii de cod. Eu vorbesc cu el şi ascult ce îmi spune”, a declarat Lemoyne.

Related Posts