Ordonanța de Urgență care prevede acordarea de granturi pentru investiții IMM-urilor a căror activitate a fost grav afectată de pandemia COVID 19 a fost adoptată de Guvern.

Granturile vor fi acordate IMM-urilor care investesc în capacități de prestare de servicii și retehnologizare, cu respectarea prevederilor legale în domeniul ajutorului de minimis și ajutorului de stat.

Granturile pentru investiții necesare capacităților de prestare de servicii se acordă pe proiect și beneficiar, sub formă de ajutor de minimis (prin Măsura 4.1.1-1), valoarea grantului fiind cuprinsă între 50.000 euro și 200.000 euro. Valoarea totală a fondurilor alocate pe aceasta schemă se ridică la 58,823 milioane euro, din care 50 milioane euro prin FEDR-REACT EU și 8,823 milioane euro cofinanțare de la bugetul de stat. Vor putea beneficia de ajutorul de minimis IMM-urile care își desfășoară activitatea în învățământ, sănătate și asistență socială, activități de spectacole, culturale și recreative. Sunt estimați circa 600 de beneficiari pe această schemă.

Granturile pentru investiții necesare retehnologizării se acordă sub formă de ajutor de stat (Măsura 4.1.1-2). Valoarea grantului este cuprinsă între 50.000 euro și 500.000 euro, în limita de cinci ori cifra de afaceri realizată în anul 2019. Valoarea totală a Fondurilor allocate este de 352,941 milioane euro, din care 300 milioane euro fonduri prin FEDR-REACT EU și 52,941 milioane euro cofinanțare de la bugetul de stat.

Vor putea beneficia de ajutorul de stat IMM-urile care își desfășoară în industria prelucrătoare (fără codurile 11 fabricare băuturi, 12 fabricare tutun și 254 fabricarea armamentului și muniției); construcții; comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare, hoteluri și restaurante.

Related Posts