Temperaturile ridicate din ultima perioadă au avut ca efect și creșterea numărului incendiilor de vegetație din județul Mehedinți. Astfel, specialiştii Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi desfăşoară, în această perioadă, o serie de activităţi preventive și de control, cu accent pe respectarea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor pe timpul campaniei de recoltare a cerealelor păioase. 

Pentru evitarea înregistrării unor pagube materiale însemnate, care pot afecta fermierii, dar și mediul înconjurător, pompierii mehedințeni le reamintesc acestora câteva reguli şi măsuri ce trebuie respectate, pentru a se bucura de recolte și a nu-și pune viața în pericol:

  • Lanurile de cereale se vor izola prin fâşii arate, cu lăţimea de minim 20 de metri față de drumuri sau păduri și de 50 de metri față de calea ferată.
  • Direcţia de recoltare a combinelor va fi în direcția opusă vântului predominant.
  • Toate utilajele agricole vor fi supuse reviziei tehnice, eventualele defecțiuni fiind înlăturate înaintea punerii în exploatare.
  • Maşinile se vor parca pe câmp la o distanţă de cel puțin 100 de metri faţă de lanurile nerecoltate şi 50 m faţă de construcţii, clădiri sau cale ferată.
  • Lucrările de reparaţii şi alimentare cu carburanţi si lubrifianţi se vor face în locuri special amenajate, la o distanţă de cel puţin 100 de metri faţă de lanul de cereale.
  • Fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe miriște sau în apropierea punctelor de alimentare cu carburanți sunt strict interzise.
  • Paiele rezultate în urma recoltării cerealelor se vor strânge în maxim 2 zile, iar miriștea se va ara.
  • Se interzice arderea miriştilor şi a vegetației uscate potrivit legislației în vigoare.”, se arată într-un comunicat al I.S.U. Mehedinți.

Totodată, pompierii reamintesc fermierilor  că arderea miriştilor, a resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul – emis de Primărie, cu avizul Gărzii de Mediu, şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda de la 1.000 la 2.500 de lei.

Related Posts