Guvernul a aprobat vineri, 11 noiembrie, Memorandumul care prevede înființarea Comitetului Român pentru Inteligența Artificială, denumit în continuare Comitet și cu denumirea de prezentare de AI România sau AIR, care va servi ca punct unitar de contact pentru inițiativele IA din România și colaborarea cu organizații private și societatea civilă.
Comitetul va fi creat sub patronajul Prim-Ministrului României, secretariatul tehnic fiind asigurat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID).
Va funcționa ca o entitate umbrelă pentru inițiativele de IA din România și va avea o guvernanță dinamică și flexibilă, coordonând o serie de consilii și grupuri de lucru, totodată facilitând un cadru formal de discuții și colaborare cu toate părțile interesate în IA. De asemenea, va colabora îndeaproape cu Comisia Interinstituțională pentru Elaborarea Strategiei României în domeniul Inteligenței Artificiale (Comisia), aprobată prin Hotărârea CSAT nr. 148 din 27.09.2022, cu Hub-ul Român de Inteligență Artificială, precum și cu alte instituții relevante, furnizând opinii punctuale, politici publice.
Comitetul va fi format din reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, ai Secretariatului General al Guvernului, ai ministerelor și instituțiilor publice din România, care au atribuții în domeniile cercetare-dezvoltare și inovare, educație, digitalizare și securitate națională, și va include și experți consacrați în domeniu, reprezentanți ai mediului academic, privat, ai societății civile ș.a.
Coordonarea Comitetului este asigurată de MCID, care îi va asigura un Regulament de funcționare, precum și bugetul anual.
Comitetul va îndeplini o serie de atribuții în vederea dezvoltării domeniului de IA în România, iar în cadrul acestuia se vor constitui consilii și grupuri de lucru, precum:
a. Consiliul Științific și de Etică a Inteligenței Artificiale;
b. Consiliul pentru Educație în IA;
c. Grupuri de lucru de expertiză.
În termen de 60 de zile de la aprobarea Memorandumului, MCID va crea și va asigura o pagină de internet cu rol de punct de contact și de informare privind inițiativele din domeniul IA în România, reprezentând un canal de comunicare cu experți români din țară și din străinătate, cât și de informare a publicului larg.