Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a dat o declarație înaintea reuniunii JAI, de joi 8 decembrie, unde urmează să se decidă dacă România va intra în Spațiul Schengen.

Aderarea României la Spațiul Schengen este o aspirație firească, o aspirație legitimă a cetățenilor României și în acest moment istoric pentru România, doresc să le mulțumesc cetățenilor români pentru răbdarea și înțelegerea de care au dat dovadă în toți acești ani. Acum, astăzi, aici, România va solicita un singur lucru. Respect! Pentru că România respectată în uniunea Europeană este suma respectului câștigat de fiecare român din partea Uniunii Europene. Cetățenii români își doresc să trăiască, să se dezvolte într-un spațiu prosper, într-un spațiu sigur și dea ceea, astăzi, mandatul meu este unul foarte clar și simplu, în același timp. Voi solicita dezbatere și vot pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Dealtfel, decizia din COREPER o cunoașteți, este primul punct pe ordinea de zi, proiectul de decizie se află pe prima poziție pe ordinea de zi și cuprinde, așa cum știți, aderarea României la Spațiul Schengen. Argumentele României sunt cunoscute, sunt arhicunoscute și sunt susținute de către președinția Cehă, de către Comisie, de către majoritatea statelor membre, cum știți, cu excepția Austriei. Vreau pe această cale să mulțumesc președinției cehe și în special, domnului ministru, să mulțumesc Comisiei, doamnei comisar Ylva Johansson , să mulțumesc statelor membre care ne-au susținut pe tot acest parcurs și ne susțin și acum. Mulțumesc Parlamentului European și cred că în acest moment se cuvine să mulțumim președintelui României primului ministru al Guvernului României, Guvernului României, Parlamentului României, tuturor partidelor politice, dumneavoastră, presei, pentru că efortul depus de noi toți, ne-a adus astăzi în situația ca un proiect de țară, așa cum este aderarea României la Spațilul Schengen, să fie pe ordinea de zi și să poată fi votat. Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România, și când spun un rezultat pozitiv, mă gândesc la un vot pentru aderare, astăzi, și efectiv, ridicarea controalelor la frontieră să se realizeze în anul 2023. Acesta este mandatul României, mandat cu care eu mă voi prezenta la Consiliul JAI de astăzi”, a transmis Bode.

Întrebat dacă este posibilă decuplarea de Bulgaria ministrul Afacerilor Interne a precizat că România intră la vot cu propunerea de aderare, împreună, România și Bulgaria.

În funcție de poziționările fiecărui stat membru, pentru că, dincolo de președinția Cehă, dincolo de poziția comisiei, fiecare stat membru își va exprima opțiunea. În funcție de pozițiile pe care le vor avea miniștrii de Interne, astăzi, aici, lucrurile pot evolua într-o direcție sau alta, cum am spus, în interesul României. Cum am spus, eu nu ies din acest mandat, mandatul meu este să susțin aderarea României la Spațiul Schengen și vot astăzi”.

Related Posts