Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a susținut joi, 29 iunie, o declarație de presă cu privire la  soluțiile pentru ieftinirea prețului la produsele alimentare care sunt luate în discuție și urmează a fi dezbătute la nivelul Guvernului.

Am asistat la o creștere a prețurilor la produsele alimentare și, în general, a  prețurilor în perioada de criză. Ele au crescut atât pe componenta de utilități publice dar și în zona aceasta de produse alimentare. După cum știm, proiectul care este acum în dezbatere publică, legat de ieftinirea la produsele alimentare a fost inițiat de Ministerul Agriculturii și a fost explicat în cadrul coaliției de guvernare. El are ca și obiectiv final ieftinirea prețului la produsele alimentare prin această plafonare a marjelor de adaos comercial, la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distribuitor cu 5% și la nivel de vânzător final cu 20%. Este proiectul mult așteptat de către toți românii și care urmează să fie implementat pe o perioadă de 3 luni de zile. Sunt așteptate ieftiniri considerabile ale prețurilor la aceste produse alimentare. Desigur, aici trebuie să fim atenți ca această ieftinire să apară pe tot lanțul, de la procesator până la vânzătorul final și distribuitor, pentru a putea fi implementat așa cum a fost discutat și susținut de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și lista pe care deja o avem anexată la proiectul de ordonanță aflat în dezbatere publică cuprinde o serie de produse alimentare de bază pe care le folosesc toți românii. Sigur, perioada de implementare, așa cum am precizat, este de trei luni de zile, după aceea se va face o analiză a impactului pe care aceste măsuri le-au avut în ceea ce privește prețul la produsele alimentare și apoi se vor lua deciziile următoare  în ceea ce privește consecințele pe care le-a produs măsurile luate la nivel de procesator, distribuitor și vânzător final de produse alimentare”, a declarat Boloș.

Ministrul Finanțelor a mai făcut o serie de precizări.

Discutăm de tot lanțul valoric, de la procesator 20%, apoi la distribuitor 5% și, în final, la retailer 20%. În prezent, în discuțiile pe care le-am purtat cu domnul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, și din documentarea pe care dumnealui a făcut-o, la nivel de retailer, 80%, se pare că a ajuns acest nivel al adaosului comercial. La procesator în jur de 40-50%. Este o măsură bine venită, pentru că pe perioadă de criză am văzut cum prețurile la alimente și la celelate materiale, dacă vreți materialele de construcții și prețurile la utilități, au crescut simțitor, deja s-a mai produs acest lucru și este firesc ca astfel de măsuri să fie luate, mai ales atunci când discutăm de interesul românilor și a populației”, a mai spus Boloș.

Related Posts