Premierul Ciolacu a anunțat joi, 14 septembrie, că Guvernul va acorda un sprijin de urgență fermierilor din sectorul vegetal cu mari probleme în a-și valorifica producția din 2022, din cauza războiului din Ucraina și a importurilor de cereale.
”Sprijinul este de 2 lei pe litru pentru 50% din motorina folosită în lucrările agricole. Bugetul total este de 60 milioane de euro, asigurat și din fonduri europene, și din bugetul național. Din informațiile mele, 30 milioane euro sunt de la Uniunea Europeană și 30 milioane de euro de la bugetul național. Cam aceasta va fi și ponderea în viitor pentru acoperirea acestor urgențe ale fermierilor. Profit de ocazie să îi cer domnului ministru al Agriculturii, Florin Barbu, să ne pregătim pentru decizia Comisiei Europene de mâine – oricare va fi – privind importul de cereale din Ucraina. Vreau să avem gata un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să compensăm pierderile agricultorilor noștri. Știu că vor fi costuri serioase, dar este vital să susținem agricultorii români. Ne vom consulta, de asemenea, cu partenerii europeni, care sper să fie solidari cu acest demers”, a declarat prim – ministrul.
Marcel Ciolacu a mai spus că pentru programul Tomata se alocă 65 de milioane de lei în plus producătorilor, existând un record de beneficiari înscriși în acest an, de peste 22.000.
”De la debut, avem în program peste 100.000 de fermieri care au primit un sprijin cumulat de aproape 1,4 miliarde de lei. Iar producția internă a crescut cu 20%. În plus, aprobăm norme de aplicare a Programului INVESTALIM. Creștem capacitatea de procesare a produselor agro-alimentare, ca să nu mai exportăm, ca și până acum, materie primă, și să importăm alimente procesate în afara țării. Avem un buget de 600 de milioane de euro pentru perioada 2023–2026, mai exact 150 de milioane de euro anual”, a mai precizat premierul.
Totodată, se majorează cu 50% indemnizația de creștere a copilului pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți.
”Acordăm și facilități fiscale pentru părinți. Majorăm nivelul de venituri supuse impozitului în perioada concediului de creștere a copilului. Astfel, plafonul urcă de la 6.500 de lei la 10.500 de lei”, a mai spus premierul.
De asemenea, cardurile de energie, aflate acum în circulație, respectiv peste 1,5 milioane, au fost alimentate cu o nouă tranșă în valoare de 700 de lei pentru fiecare beneficiar.