Liderii Coaliției pro-europene au continuat miercuri discuțiile pe marginea proiectului comun de guvernare care să ofere stabilitate și predictibilitate României, fără participarea celor de la USR.
Liderii politici au transmis că cei de la USR refuză să manifeste o atitudine constructivă și responsabilă în raport cu momentul prin care trece România.
”În realitate, documentul transmis de USR sub forma unui „to do list” fără a fi și argumentat în cadrul Coaliției reprezintă, din păcate, doar un pretext de a se disocia de un proiect comun de guvernare și de a nu-și asuma răspunderea într-un moment dificil pentru țară. Cu toate acestea, Coaliția pro-europeană va trata cu seriozitate toate punctele transmise. În acest sens, una dintre priorități este asigurarea rapidă a unei guvernări stabile susținute de o majoritate puternică și alcătuirea unui calendar pentru alegerile prezidențiale imediat după instalarea în funcție a noului Guvern. De asemenea, toate formațiunile pro-europene au avansat în grupurile de lucru de la Parlament în vederea finalizării programul de guvernare în cursul zilei de vineri. Prioritatea momentului este ca România să fie o țară guvernată, stabilă și predictibilă, iar acest lucru cere maturitate și rigurozitate în realizarea tuturor etapelor până la instalarea noului Parlament și a unui nou Guvern. În plus, liderii Coaliției pro-europene au reiterat necesitatea unui candidat comun la președinție, care să fie ales prin consens la nivelul tuturor partidelor”, se arată într-un comunicat.
Președinta USR a anunțat că a prezentat o serie de condiții pentru a merge mai departe cu negocierile.
Solicitările USR:
- Adoptarea urgentă a bugetului pe 2025 de către Parlament
- Demiterea președintelui AEP, Toni Greblă
- Organizarea în coaliție a unei comisii de anchetă privind condițiile de organiare a alegerilor și de prevenire a influențelor străine.
- Demiterea imediată a șefilor serviciilor secrete
- Depolitizarea și reformarea CCR
- Primari aleși în două tururi, maxim 300 de parlamentari
- Adoptarea imediată a unei OUG privind măsuri fiscale pentru anul viitor
- Toate partidele din coaliție să ceară demisia președintelui Iohannis la data încetării mandatului (21 decembrie).
- Alegerea de comun acord a unui președinte al Senatului care să devină președinte interimar până la alegerile prezidențiale.
- Organizarea referendumului „fără penali în funcții publice”