Guvernul a aprobat Strategia Națională pentru Păduri 2030, care transpune în sectorul silvic din România Strategia Forestieră a Uniunii Europene.
Adoptarea Strategiei Naționale pentru Păduri reprezintă un jalon în implementarea Componentei C2 – Păduri și protecția biodiversității – din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Strategia Națională pentru Păduri este un document strategic care are ca obiective generale: asigurarea integrării echilibrate a funcțiilor sociale, ecologice și economice în gestionarea pădurilor și furnizarea cu continuitate a SE, obținerea unui acord social privind armonizarea drepturilor, intereselor și obligațiilor factorilor interesați și a celor afectați de gestionarea pădurilor, permiterea adaptării instrumentelor de reglementare și control, a celor de suport financiar și a celor afectați de gestionarea pădurilor.
Această strategie pune accentul pe responsabilizarea proprietarului și pe acest sistem de compensare a celor care pierd din punct de vedere economic în cazul în care își sacrifică pădurea, pentru a veni în sprijinul societății și pentru a juca un rol mai important în ceea ce privește biodiversitatea și protecția.
În același timp, Strategia Națională pentru Păduri 2030 propune o nouă abordare în ceea ce privește controlul și restricțiile, astfel încât, responsabilizarea proprietarilor și controlul să ducă la o implementare mai bună a acesteia.