vineri, septembrie 29, 2023
AcasăACTUALAtenție la exploatarea buteliilor!

Atenție la exploatarea buteliilor!

O persoană a suferit arsuri la nivelul feței și membrelor superioare, după ce în încăperea în care se afla a avut loc o explozie. 

La sosirea pompierilor mehedințeni, încăperea se afla în pericol de prăbușire, în interiorul acesteia aflându-se trei butelii. 

Concomitent cu evacuarea acestora, salvatorii au acordat îngrijiri medicale unui bărbat care a suferit arsuri minore la nivelul feței și membrelor superioare.

Cauza probabilă de producere a exploziei a fost determinată de o acumulare de gaz, produsă în urma deteriorării unui furtun de racordare a buteliei la aragaz.

Pentru a evita situaţiile în care, din cauza nerespectării măsurilor de utilizare a buteliilor de aragaz, persoanele implicate pot fi grav afectate, existând riscul de a-şi pierde nu numai agoniseala de o viaţă, ci chiar viaţa, recomandăm cetăţenilor:

• să nu aşeze sau să păstreze buteliile în apropierea oricăror surse de căldură;

• să nu folosească buteliile fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate sau cu furtunuri de cauciuc fisurate ori lărgite la capete;

• să nu folosească flacăra pentru verificarea etanşeităţii buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului, verificarea făcându-se numai cu emulsie de apă cu săpun;

• să nu încălzească cu flacăra buteliile şi să nu le folosească în poziţie culcată, răsturnată sau înclinată;

• să nu transvazeze gazul din butelie în orice alt recipient, să nu încarce  butelii cu g.p.l. de la sistemele de alimentare cu gaze petroliere lichefiate a autovehiculelor tip SKID şi să nu folosească butelii improvizate;

• să nu depoziteze buteliile în podurile clădirilor.

Totodată, pentru o exploatare în siguranţă, utilizatorii acestor sisteme trebuie să menţină deschis robinetul buteliei doar pe timpul utilizării acesteia şi să-l închidă, imediat, după ce nu mai folosesc mijlocul de preparat hrana.

În cazul în care sesizează miros de gaz în încăpere, să nu folosească iluminatul sau surse de aprindere, să deschidă ferestrele pentru aerisire şi să închidă robinetul buteliei.

De asemenea, pentru o mai mare siguranţă în rândul cetăţenilor, recomandăm ca, în spaţiile în care sunt amplasate butelii, să fie montate detectoare de gaz, reducând astfel riscul producerii unor situaţii de urgenţă care îi pot afecta atât pe ei, cât şi pe ceilalţi.

ARTICOLE SIMILARE