joi, septembrie 29, 2022
AcasăACTUALAu fost aprobate programele guvernamentale "StudentInvest" și "FamilyStart"

Au fost aprobate programele guvernamentale „StudentInvest” și „FamilyStart”

Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență privind aprobarea programelor guvernamentale „StudentInvest” și „FamilyStart”, precum și pentru modificarea alineatului (1) al articolului 128 din Legea nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului

Prin actul normativ adoptat, se creează cadrul legal pentru implementarea programelor guvernamentale „StudentInvest” şi „FamilyStart”, incluse în pachetul ”Sprijin pentru România”.

Programul guvernamental „StudentInvest” are caracter educaţional, accentul fiind pus pe creșterea accesului la programele de învăţământ superior, pe diminuarea abandonului universitar, precum şi a şomajului în rândul tinerilor absolvenţi. Statul intervine pentru stimularea accesului la educaţie printr-un program de subvenţii a dobânzilor şi a altor cheltuieli adiacente creditului, precum și în procesul de garantare a creditelor contractate de persoanele fizice pentru acoperirea cheltuielilor eligibile din cadrul programului.

Programul guvernamental „FamilyStart” are caracter socio-educaţional şi are ca scop promovarea valorilor familiei, încurajarea natalităţii, asigurarea acoperirii unui pachet minim de cheltuieli la intemeierea unei familii, creşterea gradului de educaţie în familii.

Statul intervine pentru stimularea accesului la educaţie printr-un program de subvenţii a dobânzilor (75% din dobanda totala) şi a altor cheltuieli adiacente creditului, precum și în procesul de acordare si garantare a creditelor contractate de persoanele fizice pentru acoperirea cheltuielilor eligibile din cadrul programului.

Totodată, actul normativ majorează alocația de hrană și fondurile alocate pentru îngrijirea copiilor aflați în sistemul de protecție specială.

Astfel, aceste sume vor crește la:

  • alocația de hrană – 22 lei/zi, respectiv 669 lei/lună;
  • bani de nevoi personale – 5 lei/zi, respectiv 150 lei/lună;
  • încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale culturalsportive – în medie 131 lei/lună.

Se asigură astfel cadrul necesar garantării unui nivel de viață decent pentru copiii aflați în sistemul de protecție specială, pentru care menținerea alături de familiile naturale nu a fost posibilă, iar statul român a devenit singurul responsabil de creșterea și îngrijirea acestora.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments