Premierul Nicolae Ciucă a precizat miercuri, 16 februarie, cu privire la decizia CCR că așteaptă motivarea.

Am să spun din capul locului că deciziile Curții Constituționale se vor executa. Avem, în acest moment comunicatul şi trebuie să așteptăm motivarea şi publicarea deciziei, motiv pentru care, formal, prevederile legale sunt în vigoare. Am discutat cu domnul ministru Rafila şi, ținând cont de condițiile în care indicii de infectare, rata de infectare se menține la un nivel ridicat, personal fac apel la populație pentru a ne proteja în continuare de tot ceea ce înseamnă pericolul acesta al infectării. El se găsește în continuare la un nivel de risc ridicat, dar pentru aceasta am să-l las pe domnul ministru să ne dea detalii, ținând cont, desigur, și de analizele pe care dumnealor, la Institutul Național de Sănătate Publică, le-au făcut, le fac și au date concrete prezentate de specialiștii din cadrul ministerului”, a explicat prim – ministrul.

Ministrul Sănătății a precizat că Legea 55 prevede utilizarea în continuare a măștii în toate spațiile interioare, în mijloacele de transport în comun sau în piețele care sunt închise – acoperite și închise.

Trebuie să mai înțelegem încă un lucru, cred: utilizarea măștii nu reprezintă o restricție în sine, ci reprezintă o măsură care previne transmiterea sau încetinește transmiterea în comunitate a acestei infecții. Şi protecția individuală este necesară, atât pentru propria persoană, cât și pentru cei cu care intrăm în contact. În mod evident, dacă contextul legal impune acest lucru, sigur că sunt convins că Guvernul României va adopta actele legislative necesare pentru protejarea sănătății publice. Vreau să vă spun câteva cuvinte și despre situația epidemiologică, pentru că orice măsuri de relaxare trebuie să fie corelate cu situația epidemiologică legată de transmiterea acestei tulpini Omicron. În această perioadă, avem astăzi 17.500 de cazuri, deci mai puține evident; avem 171 de decese înregistrate, ceva mai puțin decât ieri, dar aceste decese sunt consecința numărului ridicat de cazuri din săptămânile anterioare. În continuare, la terapie intensivă, avem peste 1.100 de persoane internate, ceea ce este mult, iar monitorizarea situației din spitalele în care se tratează pacienții COVID și mai ale la nivelul secțiilor de terapie intensivă, trebuie să constituie principalul indicator care să ducă la luarea unor măsuri de relaxare în viitor, pentru că în continuare transmiterea comunitară există și în momentul în care avem o reducere a transmiterii comunitare sau încetarea transmiterii comunitare, corelată cu scăderea gradului de ocupare a secțiilor de terapie intensivă, atunci sigur că putem să discutăm despre relaxarea unor măsuri. Până atunci însă rămânem precauți și conștienți că trebuie să apărăm sănătatea populației”, a explicat Rafila.

Related Posts