vineri, septembrie 29, 2023
AcasăLIFESTYLECine este ”Sfântul Valentin” și de ce îl celebrăm?

Cine este ”Sfântul Valentin” și de ce îl celebrăm?

Sfântul Valentin este celebrat pe 14 februarie, în fiecare an, și este o sărbătoare dedicată îndrăgostiților, un motiv să își arate dragostea și afecțiunea.

Cel mai vechi mesaj de ”Valentine„s Day” datează din 1415, când Ducele de Orleans i-a trimis un poem de dragoste soției din Turnul din Londra, unde era ținut prizonier.

Astăzi ziua de 14 februarie înseamnă o industrie de miliarde de dolari, datorită cadourilor care sunt cumpărate pentru a fi oferite celor iubiți.

Originea acestei sărbători datează din timpurile romanilor și era numită Lupercalia. În perioada 13 – 15 februarie bărbații sacrificau o capră sau în câine, după care biciuiau femeile cu pieile acestor animale. Se credea că astfel creștea fertilitatea.

La sfârșitul secolului al V-lea, Papa Gelasius a înlocuit sărbătoarea păgână Lupercalia cu sărbătoarea Sfântului Valentin, care urma să fie sărbătorită pe 14 februarie în cinstea martirului Sfântul Valentin.

Cine a fost Sfântul Valentin?

Biserica Catolică a recunoscut mulți sfinți Valentin, dar cel celebrat pe 14 februarie este al Romei, pentru a se face diferența. Una dintre legende spune că Valentin a fost preot în Roma, în secolele II-III. Acesta, în timpul împăratului Claudius al II-lea (268-270), ar fi ajutat tinerii, creştini sau păgâni, să se căsătorească.

ARTICOLE SIMILARE