Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Belgiei Alexander De Croo au semnat, miercuri la Bruxelles, un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea reactorilor mici si modulari rapizi, răciţi cu plumb (SMR-LFR).

Șeful statului a anunțat că este vorba despre ”Memorandum de înțelegere privind tehnologia reactoarelor nucleare cu neutroni rapizi răciți cu plumb topit între instituțiile de profil din România și Belgia, respectiv alte trei instituții din Italia și Statele Unite”.

Cred că este destul de clar că avem nevoie de mai multă cercetare și că trebuie să găsim noi soluții pentru a produce energie pentru gospodării și pentru economie în general. Așa că noi, în România, considerăm că energia nucleară trebuie dezvoltată și trebuie continuată. De aceea am căutat soluții, iar aceasta este una dintre soluțiile pe care o considerăm fezabilă și am început discuțiile cu prietenii noștri americani. M-am întâlnit de mai multe ori cu John Kerry și am discutat despre asta, reprezentanții din mediul de afaceri s-au întâlnit, cercetătorii s-au întâlnit, așa că am ajuns la un punct în care probabil primele SMR, reactoare modulare de mici dimensiuni, din Europa vor fi construite în România, surprinzător pentru unii, dar nu pentru toată lumea. Și, desigur, am căutat parteneri, pentru că nu este ceva ce vrem să facem și să păstrăm doar pentru noi, așa că am reușit să găsim și alte părți interesate și care să se implice.

Ca o simplă concluzie, lucrăm la asta împreună, o finanțăm împreună și credem că vom avea o soluție fezabilă. Cert este că tehnologia SMR nu este atât de nouă pe cât ar crede mulți. Au existat, la un moment dat, semne de întrebare cu privire la siguranța acestei tehnologii și dacă ceva similar funcționează oriunde în lume. Ei bine, da, funcționează. De zeci de ani, acest tip de reactor nuclear este folosit pe nave, pe submarine, pe nave mari și pe submarine nucleare. Câteva dintre acestea sunt în uz și nu a existat niciodată un accident, niciodată, și sunt folosite deja de zeci de ani.

Așa că este timpul să ne folosim de această tehnologie și să o punem la dispoziția economiilor noastre și să o utilizăm în economiile noastre civile, nu doar în scopuri militare. Cred că acesta este un pas semnificativ și, desigur, tehnologia, care până acum a fost folosită doar în scopuri militare, trebuie adaptată pentru uz civil și exact asta facem și despre asta este vorba în cercetare”, a declarat președintele României.

Klaus Iohannis a mai spus că în România, primul reactor modular mic, primul SMR, poate să funcționeze poate în 2028 sau 2029. 

Această colaborare este foarte benefică. Vedeți că suntem într-o fază în care este complicat, câteodată chiar imposibil, să faci cercetare doar într-un singur stat, pentru că resursele necesare sunt imense. Nu se mai poate face cercetare cu bani foarte puțini și cu o mână de cercetători. Este nevoie de resurse din ce în ce mai mari, este nevoie de echipe, nu doar multinaționale, ci și multidisciplinare, pentru a avea un real progres în domenii importante, aș putea chiar să zic, pentru omenire. În practică, noi credem că, în România, primul reactor modular mic, primul SMR, poate să funcționeze poate în 2028 sau 2029. Mai repede nu este realist să așteptăm ceva practic, dar, având în vedere, complexitatea tehnologiei despre care vorbim, cred că este un cadru destul de ambițios. Este cunoscut că, în zona de reactor nuclear, cercetarea este complicată și cred că un element important este securitatea acestor reactoare și, pentru a garanta o securitatea foarte, foarte bună, cercetarea, evident, va trebui să dureze un pic mai mult. Nu vorbim de un simplu transfer din uzul militar în uzul civil, fiindcă solicitările sunt, cum este ușor de înțeles, diferite și pretențiile de securitate, fezabilitate, sustenabilitate, sunt specifice domeniului energeticii civile”, a mai completat șeful statului.

Leave a Reply

Related Posts