Creșterea valorii pensiilor este un subiect intens discutat în ultimele zile în spațiul public. Social democrații susțin că este necesară majorarea pensiilor. În replică, premierul Nicolae Ciucă a declarat, marți 1 februarie, la Parlament, că la discuția de la începutul lunii ianuarie cu președintele Klaus Iohannis miniștrii au fost de acord că procentul de 9,4% din PIB trecut în PNRR pentru pensii „nu ar fi suficient”. Prim ministrul a mai spus că a stabilit cu ministrul Muncii, Marius Budăi, să demareze procesul de reformă a pensiilor în general.

Faptele stau însă astfel: Guvernele PNL au alocat sume mai mari de bani din PIB pentru pensii, comparativ cu guvernele PSD. Potrivit unui grafic publicat zilele trecute de președintele PNL, Florin Cîțu, 7,71% din PIB a fost alocat pentru pensii, în 2020, iar în 2021 suma de 7,54%, în timpul Guvernului Cîțu. Comparativ, în anii trecuți, inclusiv în timpul guvernărilor PSD, procentele au fost mai mici: în 2019 și 2018: 6, 61%, iar în 2017, 6,66%.

În acest moment, prin PNRR România și-a asumat să facă reforma pensiilor. Astfel că toate pensiile trebuie să fie trecute pe sistemul de contributivitate.

Partidul Național Liberal a făcut, nu doar a vorbit, a făcut cea mai mare majorare de pensii în 2020, majorarea punctului de pensie din 2020 a fost cea mai mare din istorie. deci, nu doar vorbe, fapte! În ceea ce privește renegocierea, iarăși, ar trebui să nu mai fie vorbe, ci fapte. Cine dorește să facă renegocierea și are puterea de a convinge Comisia, ar fi bine să nu mai stea în România, să discute acest lucru, pentru că pierdem timp, să meargă la Bruxelles, să vină cu decizia și, bineînțeles, toți, după aceea, vom fi de acord. Toți vrem să creștem veniturile, toți vrem să creștem pensiile. Sunt mai multe discuții, acum doar discutăm politic. Nu, concret. Eu, când am avut nevoie să merg la Bruxelles, să renegociez lucruri pentru PNRR, anul trecut,  m-am urcat în avion și am plecat la Bruxelles. Așa se fac lucrurile, mergi acolo, te întorci cu decizia și apoi discutăm.  Noi uităm că avem două jaloane importante care vin la Ministerul Muncii, acum, la 31 Martie, unul este despre Legea salarizării. Trebuie să avem un impact al legii salarizării, pe care o avem în acest moment dar și un impact sau o evaluare a viitoarei legi a salarizării. Acesta este un jalon. Avem un jalon pe Pilonul doi de pensii, care trebuie făcut la 31 Martie, și aș vrea să discutăm mai mult despre locuri de muncă, în România. Cum creăm locuri de muncă, și acestea sunt politici care vin de la Ministerul Muncii. Este foarte multă treabă acolo și aș vrea să văd și aceste lucruri”, a declarat președintele PNL Florin Cîțu.

Related Posts