Prim ministrul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că în ședința de guvern au analizat, în primă lectură, un proiect de ordonanță care vizează modificarea Codului Fiscal. Ministrul de Finanțe Adrian Câciu a oferit o serie detalii legate de modificările pe care le vor face.

”Acest proiect prevede o serie de ajustări ale Codului Fiscal, care sunt în concordanță cu angajamentele asumate de România în Planul Național de Redresare și Reziliență, în programul de guvernare și în ceea ce înseamnă statutul de membru al NATO, în sensul asigurării resurselor necesare înzestrării Armatei române și îmbunătățirii securității naționale în contextul războiului din Ucraina. Practic, ajustarea fiscală pe care o propunem prevede, pe de o parte, protejarea cetățenilor României care au statutul de salariați și au veniturile de până la 4.500 de lei, iar în acest scop avem o serie de deduceri și pentru salariații care au în întreținere alte persoane, inclusiv copii, dar, mai ales, pentru salariații tineri de până la 26 de ani, în cazul cărora, cu titlu de notate, se introduce o reducere de 15% din impozit pentru a crește și gradul de ocupare în rândul tinerilor, unde înregistrăm un șomaj de natură structurală, dar și pentru angajații care au copii în orice formă de învățământ, pentru a încuraja trimiterea lor la școală și evitarea abandonului școlar. Pentru fiecare copil se va primi o deduce suplimentară de 100 de lei. În contrapondere, avem o serie de ajustări pe partea de capital și pe partea de companii, care nu reprezintă altceva decât eliminarea unor facilități, reconversia sau restructurarea unor facilități acordate în anumite zone, facilități care și-au atins deja elementul de potențial în anii care au trecut, iar în acest moment sunt solicitate a fi eliminate și de către Comisia Europeană și de către PNRR, dar chiar și de către o foarte mare parte a mediului de afaceri”, a transmis ministrul de Finanțe.

Premierul Ciucă a ținut să facă precizarea că nu este vorba despre ”eliminarea de facilități, ci mai degrabă eliminarea de excepții, pentru a avea o aplicare unitară a prevederilor legale în domeniul fiscal”.

Total de acord. Mai mult decât atât, în această echilibrare și ajustare fiscală avem în vedere totuși și o reconversie economică, în sensul de a rămâne într-o zonă în care încurajăm dezvoltarea economică. Dau un exemplu: extindem facilitatea de profit reinvestit de către companii către companiile care dezvoltă noi capacități de producție, capacități de procesare sau retehnologizarea liniilor pe care le au, iar pe cealaltă parte, componenta de micro întreprinderi, care are un procent cantitativ foarte mare din economia României; conducem, dacă vreți, această facilitate către zona productivă de valoare adăugată ridicată, dar mai ales către și zona de ocupare, astfel încât facilitatea să fie adresată antreprenorilor și companiilor care au cel puțin un angajat. Sunt elemente pe care le-am avut în vedere și în discuțiile cu Fondul Monetar Internațional. De altfel, la baza acestor modificări, există două studii de la Fondul Monetar Internațional, unul de la Banca Mondială și unul al Comisiei Europene privind recomandări adresate României pentru ceea ce înseamnă consolidarea fiscală. Totodată, dincolo de această ordonanță, nu renunțăm la efortul care este cel mai important: efortul de consolidare fiscală din perspectiva corectării digitalizării instituțiilor, astfel încât să ajungem la un grad de conformare voluntară, la orizontul anului 2024, de 95%. Practic, efortul statului va veni în contrapondere cu efortul pe care îl cerem contribuabilului” a mai explicat Câciu.

Related Posts