Canicula va deveni mult mai frecventă și intensă, iar Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume, este semnalul de alarmă pe care îl trag meteorologii.

Organizația Mondială a Meteorologiei și rețeaua europeană Copernicus au lansat un studiu care arată că Europa se încălzește de două ori mai mult în comparație cu restul continentelor, potrivit Euronews.

În 2022, în Europa a fost mai cald cu 2.3°C față de sfârșitului secolului al 19-lea. 

Potrivit raportului, evenimentele extreme legate de vreme au afectat direct 156.000 de oameni. Inundațiile și furtunile au fost cele mai dăunătoare din punct de vedere economic, în timp ce valurile de căldură au provocat morți.

Belgia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Portugalia, Spania, Elveția și Marea Britanie au fost printre țările care au doborât recordurile de temperatură.

„Stresul record de căldură pe care l-au experimentat europenii în 2022 a fost unul dintre principalii factori ai deceselor în exces cauzate de vreme în Europa”, spune dr. Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice.

Cum poate Europa să combată acest fenomen?

Raportul spune că energia regenerabilă a generat mai multă electricitate decât combustibilii fosili poluați pentru prima dată anul trecut, iar asta este „un semn de speranță pentru viitor”.

Energia eoliană și solară au generat 22,3% din electricitatea UE în 2022, depășind gazele fosile (20%).

„Utilizarea sporită a surselor de energie regenerabilă și cu emisii scăzute de carbon este crucială pentru a reduce dependența de combustibilii fosili”, a spus secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas.

Pe măsură ce vremea extremă amenință să afecteze oferta și cererea de energie în Europa, Taalas subliniază importanța serviciilor precum OMM în asigurarea rezistenței sistemelor energetice împotriva șocurilor legate de climă și îmbunătățirea eficienței energetice.

Raportul indică faptul că sudul Europei deține cel mai mare potențial pentru energie solară, în timp ce energia eoliană funcționează cel mai bine peste ocean – în special, în largul coastelor Irlandei și Portugaliei și a Mării Egee.

Related Posts