Deputații au adoptat legea prin care se vor acorda facilități fiscale pentru persoanele ce lucrează în domeniile agricultură și industrie alimentară, pe modelul celor acordate angajaților din domeniul construcțiilor.
”Am votat, astăzi, în plenul Camerei Deputaților, primele măsuri din pachetul “Sprijin pentru România”. Este vorba despre proiectul de lege, asumat de coaliţia de guvernare, care prevede că salariul de bază minim brut în domeniul agricol este de minimum 3.000 lei lunar. Concret, salariul pentru aceștia va avea această valoare, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167 de ore pe lună. Inițiativa stipulează şi acordarea de facilităţi fiscale persoanelor fizice care desfăşoară activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară. Astfel, acestea pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat”, a anunțat deputatul liberal de Mehedinți Dumitru Mărculescu.
Modificările aduse de proiectul legislativ îi încurajează pe români să investească în domeniul agricol, iar în acelaşi timp au rolul de a preîntâmpina efectele crizelor care se anunţă.
Principalele măsuri instituite de Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene sunt următoarele:
Scutirea de la plata impozitului pe salariu în cuantum de 10%, de la plățile aferente contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate și reducerea cotei contribuției de asigurări sociale cu 3,75%;
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program de lucru în medie de 167 ore pe lună;
Angajații vor beneficia de drepturile acordate de sistemul asigurărilor pentru accidente de muncă și boli profesionale, sistemul asigurărilor pentru șomaj, inclusiv de concediu și indemnizație de asigurări sociale de sănătate, fără plata de către angajatori a contribuției asiguratorii pentru muncă;
Perioadele lucrate în sectorul agricol vor constitui stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului de indemnizație de șomaj și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă.