Președintele francez Emmanuel Macron se confruntă luni, 20 martie, cu un test critic, când Adunarea Națională urmează să examineze moțiunile de cenzură depuse după ce guvernul său și-a asumat răspunderea pentru proiectul cu privire la reforma pensiilor. Decizia a provocat nemulțumiri și numeroase proteste în toată țara.

Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat speranța că „textul privind pensiile poate ajunge până la capătul călătoriei sale democratice”, potrivit France 24.

Parlamentarii opoziției au depus vineri două moțiuni de cenzură în parlament.

Grupul centrist LIOT a propus o moțiune de cenzură multipartită, care a fost cosemnată de coaliția de stânga NUPES (Noua Uniune Populară Ecologică și Socială). Câteva ore mai târziu, partidul de extremă-dreapta Rassemblement National (Raliul Naţional sau RN) din Franţa, care are 88 de membri ai Adunării Naţionale, a depus, de asemenea, o moţiune de cenzură.

Dar, chiar dacă partidul lui Macron și-a pierdut majoritatea absolută în camera inferioară la alegerile de anul trecut sunt puține șanse ca moțiunea de cenzură semnată de parlamentarii mai multor partide să treacă – cu excepția cazului în care se formează o alianță surpriză a parlamentarilor din toate partidele, de la extrema stângă la extrema. dreapta.

Liderii partidului conservator Les Républicains (LR) au exclus o astfel de alianță. Niciunul dintre ei nu a semnat prima moțiune de cenzură depusă vineri. Dar partidul s-a confruntat cu o oarecare presiune.

Reacționând la actele de intimidare împotriva deputaților care susțin reforma guvernului și protestele violente care au inclus atacuri asupra clădirilor oficiale în acest weekend, președintele Macron a mai spus că a susținut măsurile guvernamentale de protejare a reprezentanților aleși.

Doi membri de frunte ai partidului LR, al cărui lider a declarat că nu vor sprijini moțiunile de cenzură, au transmis că au primit duminică amenințări la adresa lor.

Nemulțumirile au fost provocate de decizia de a majora vârsta minimă de pensionare cu doi ani, la 64 de ani, ceea ce guvernul spune că este esențial pentru a se asigura că sistemul nu va eșua.

Sondajele de opinie sugerează că mai mult de două treimi dintre francezi se opun reformei, în timp ce popularitatea lui Macron a scăzut la doar 28%, potrivit unui sondaj publicat duminică de Journal du Dimanche.

Related Posts