Guvernul anunță că a fost deja efectuat un transport de carburanți şi alimente către Ucraina. Totodată, alte transporturi vor pleca în cursul zilei de luni, 28 februrie.
”Este vorba de zeci de vagoane care au fost încărcate şi puse în mişcare. Aceste lucruri sunt coordonate şi cu autoritățile ucrainene. Totodată, în afară de carburant, sunt mobilizate cantități importante de alimente şi apă, toate acestea urmând să ajungă la Siret. La aceste eforturi se adaugă cele trei camioane cu circa 600 de elemente complete – paturi, saltele, lenjerii, perne, saci de dormit, care au ajuns deja în tabăra de refugiaţi, organizată de ISU la Suceava, şi alte patru camioane care urmează să ajungă la Botoşani, într-o altă tabără de refugiaţi, organizată de ISU”, a anunțat luni dimineața, 28 februarie, purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru.
Un al doilea transport va pleca luni din București.
”Vă spuneam, însă, autoritățile guvernamentale sprijină și se coordonează cu eforturile societății civile. Pe platforma guvernamentală „Ucraina – împreună ajutăm mai mult” sunt deja colectate peste 3.000 de oferte de ajutor, care constau în hrană, alimente, produse de igienă, medicamente și chiar facilități de cazare. Astăzi, peste aproximativ o oră, o oră și jumătate, va pleca din Bucureşti un al doilea transport, preluat de camioanele ISU. Este vorba de medicamente și alte produse sanitare, care vor pleca spre granița de nord a țării, urmând a ajunge la cetățenii ucraineni. Aceste transporturi vor continua, aseară a fost primul. În cursul acestei zile va fi un al treilea. Dimineață vor pleca transporturile cu medicamente și produse sanitare, iar în cursul acestei zile un al treilea transport va pleca spre granița de nord a țării. Guvernul României continuă eforturile de a-și mobiliza resursele de care dispune, dar și de a sprijini societatea civilă pentru a duce acolo unde este nevoie, fie că vorbim de tabere de refugiați, fie că vorbim chiar de trecerea frontierei cu astfel de ajutoare, pentru a veni în sprijinul cetățenilor ucraineni care au această nevoie de apă, alimente, haine, paturi și alte forme de sprijin, pe care, în această situație dificilă generată de agresiunea militară rusă din Ucraina, România înțelege să o ofere”, a mai anunțat Dan Cărbunaru.
Totodată, a fost luată decizia de se bloca anumite surse identificate ca propagând știri false, în contextul crizei din Ucraina.
”O să prezint o listă a acestor site-uri, care unele dintre ele au fost deja închise, altele urmează să fie închise, procedurile sunt începute: bitinitiators.com/blog.html, profitsmall.com, https://yourincome.site, ru.md.sputniknews.com, md.sputniknews.com, ro.md.sputniknews.com, citestesitu.com, rtnews.ro și cloudx.ro. Acestea fac obiectul măsurilor pe care le-am anunțat. Aș vrea să adaug că, începând din această seară, potrivit datelor comunicate la nivelul guvernului, ultimul operator care furnizează serviciile TV în România va opri difuzarea Russia Today în România. Începând din această seară niciun operator de difuzare a Russia Today din România nu va mai avea acest serviciu activ. După cum știți, la nivel european au fost deja anunțate măsuri de blocare a nedifuzării, atât a conținutului Russia Today, cât și a Sputnik”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
A fost prezentată și situația fluxului de cetățeni ucraineni la granițele României.
”Pot să vă spun că datele deținute de Ministerul Afacerilor Interne arată, la nivel național, intrări din Ucraina de cetățeni ucraineni – 16.248, o creștere de 43%, și pe Republica Moldova, dintre cele 21.000 de persoane 10.758 sunt ucraineni. Aș vrea să revin pe intrările din Ucraina: din cele 16.248 de persoane intrate, 10.566 sunt cetățeni ucraineni.
Solicitări de azil. În cursul zilei de ieri, au fost 225 de cetăţeni ucraineni, care au solicitat azil în ţara noastră, ridicând la 373 numărul de cetăţeni ucraineni, care au solicitat protecţia României, prin aplicarea solicitării de azil. În total, în perioada 24 februarie 2022, ora 00:00, până la 28 februarie, ora 6:00, deci până în dimineaţa acestei zile, prin toate punctele de trecere a frontierei naţionale au intrat în ţară 70.803 cetăţeni ucraneni şi au ieşit 37.490 de cetăţeni ucraineni. Sunt aşadar, în acest moment, în România, peste 33.000 de cetăţeni ucraineni, dintre care, după cum spuneam mai devreme, 373 au aplicat pentru procedura de azil. Poliţia de Frontieră este mobilizată cu efective sportite în această perioadă şi continuă eforturile integrate alături de alte instituții ale MAE şi ale statului român, la nivel local, pentru a gestiona această situație. După cum anunţam şi ieri, există mobilizate ambulanțe SMURD, care sunt pregătite să preia persoanele care au nevoie de sprijin, fie că vorbim de femei cu copii sau femei gravide sau bătrâni sau persoane bolnave, aflate în interiorul Ucrainei, la granița cu România, şi care sunt sprijinite la nevoie să ajungă mai repede în ţara noastră. După cum ştiţi, comisarul european Ylva Johansson este în România şi va avea o întâlnire cu premierul României, Nicolae Ciucă. La 15:45 vom comunica, la finalul acestei întâlniri, discuțiile dintre cei doi oficiali.
Deocamdată aş vrea să mă opresc aici cu informaţiile pe care le-am pregătit pentru dvs. Vom reveni în cursul acestei zile cu noi informaţii nu înainte de a le mulţumi încă o dată cetăţenilor români, societăţii civile pentru mobilizare şi coordonarea eforturilor pentru ca ajutoarele pe care România le oferă şi din perspectivă guvernamentală şi din perspectiva mobilizării civice să ajungă acolo unde este nevoie de ele, fie în taberele de refugiaţi, fie în Ucraina”, a mai explicat Dan Cărbunaru.