joi, septembrie 29, 2022
Acasă Blog

Fonduri europene pentru învățământul preuniversitar și universitar 

Ordonanța de Urgență prin care România îndeplinește încă două jaloane a Planului Național de Redresare și Reziliență, a fost adoptată vineri, 23 septembrie. Astfel, se pot accesa fondurilor europene în relație directă cu obținerea rezultatelor  în implementarea reformelor și investițiilor publice.

„Prin îndeplinirea primului jalon se va putea realiza o conectare directă, mult mai eficientă, a învățământului superior românesc la cerințele pieței muncii, corelat cu îmbunătățirea capacității sistemului național de educație de a forma specialiști, printr-un mod adaptat dinamicii economice și sociale din România. La nivelul sistemului național de învățământ va fi posibilă parcurgerea unei rute complete de învățământ dual din învățământul preuniversitar până la nivel universitar.

Prin cel de-al doilea jalon sunt reglementate serviciile complementare de tip ludotecă/locuri de joacă în localitățile în care capacitatea creșelor/grădinițelor este deficitară, asigurând astfel un sistem unitar, inclusiv și de calitate pentru educația timpurie,  precum și creșterea accesului copiilor cu vârsta de până la 6 ani la serviciile de educație timpurie.” se arată într-o- postare publică pe pagina Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. 

Controale în piețele agroalimentare

Pentru că tot mai mulți comercianți aleg să vândă produsele în condiții ilegale, polițiștii economici, împreună cu reprezentanții Protecției Consumatorilor Mehedinți, au desfășurat o activitate pe linia prevenirii și combaterii comerțului ilicit în piețele agroalimentare.

Astfel, au fost verificați mai mulți agenți economici și producători agricoli. Se pare că unii dintre ei nu au respectat normele de comercializare a produselor. Polițiștii au fost nevoiți să aplice sancțiuni.

„În urma activităților desfășurate au fost verificați  10 agenți economici și 5 producători agricoli.

Totodată, au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale în  valoare de 4.500 de lei.Astfel de activități vor continua și în perioada următoare pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite.” se arată într-un comunicat al I.P.J. Mehedinți.

Salariile celor din administrația publică locală vor fi majorate

Deputații au adoptat marți, 27 septembrie, Legea privind aprobarea Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr.115/2022 pentru completarea art.I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative prin care se majorează salariile celor din administrația publică locală.

Veniturile demnitarilor de la nivel central nu vor fi majorate, respectiv miniștri, parlamentari sau președinte. Majorarea salariilor în administrația publică locală nu vizează doar primarii, ci și personalul din primării, pentru a fi aduși la nivelul de salarizare al anului 2021, în condițiile în care o bună parte dintre ei au salarii foarte mici.

Virgil Popescu: întâlnire de lucru cu Ambasadorul Regatului Danemarcei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut ieri, 26 septembrie, o întâlnire de lucru cu Ambasadorul Regatului Danemarcei în România, Uffe A. Balslev. Dialogul dintre cei doi s-a axat pe colaborarea dintre cele două state în domeniul energiei din perspectiva investițiilor pe termen lung și pe contribuția companiilor daneze la dezvoltarea pieței de energie din România. 

Excelența Sa s-a arătat interesat de creșterea nivelului de investiții, punctând multiplele oportunități din sectorul românesc. Totodată a fost exprimat interesul pentru un posibil schimb de expertiză în ceea ce privește domeniul politicilor naționale din sectorul energetic, în special pentru eolian offshore. Mi-am exprimat încrederea că Regatul Danemarcei va participa la proiecte de investiții energetice prin intermediul companiilor sale”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o postare publică pe pagina sa. 

O nouă insulă în Oceanul Pacific

Pământul este în permanentă schimbare, iar harta geografică a lumii nu este fixă! Spre exemplu, datorită unui vulcan submarin din centrul insulelor Tonga, o nouă insulă s-a format. Se pare că vulcanul, cunoscut sub numele de Home Reef, s-a trezit la viață după 16 ani, iar la începutul lunii septembrie, fragmente de lavă și rocă au început să erupă în ocean, la 25 de kilometri sud-vest de Insula Late. 

Resturile au format o nouă insulă de 4.000 de metri pătrați și 10 metri înălțime, în numai câteva zile. Dimensiunile insulei au fost anunțate în data de 20 septembrie, de către oficialii de la Serviciile Geologice Tonga, ca mai apoi acestea să crească la 24.000 de metri pătrați.

Nu este pentru prima dată când se produc astfel de insule. Din 1852, Home Reef a produs cinci insule, unele atingând înălțimea cuprinsă între 50 și 70 de metri. Muntele submarin responsabil pentru aceste structuri de scurtă durată se află într-o regiune a Oceanului Pacific, cunoscută sub numele de Tonga-Kermadec.