Ceremonia de încoronarea a regelui Charles al III – lea se va desfășura sâmbătă, 6 mai, la Westminster Abbey. Și Camilla va fi încoronată ca regină. La marele eveniment va participa și președintele României Klaus Iohannis.
Ca și în cazul multor evenimente, familia este adesea pe primul loc și mulți membri ai familiei regelui Charles și ai Camillei urmează să participe, potrivit BBC.
Prințul William și Catherine, prințul și prințesa de Wales, vor participa, la fel ca doi dintre frații regelui, Anne, Prințesa Regală și Edward, Duce de Edinburgh.
După multe speculații, Prințul Harry a confirmat că va participa, dar soția sa Meghan nu a făcut-o. Încoronarea coincide cu a patra aniversare a fiului cuplului, Prințul Archie.
Prințul Andrew, Ducele de York, este așteptat să meargă – dar fosta sa soție, Ducesa de York, Sarah Ferguson, nu va participa.
Este probabil că fiicele lor, Prințesa Beatrice și Prințesa Eugenie, precum și fiica Prințesei Anne, Zara Tindall, și soțul ei Mike Tindall vor participa.
Atât nepoții regelui Carol, cât și nepoții Camillei vor fi acolo, unii dintre ei participând la ceremonie.
Prințul George, fiul prințului William și al Catherinei și al doilea în linia de succesiune la tron, va fi una dintre câteva „pagini de onoare”.
Trei dintre nepoții Reginei Consort, Gus și Louis Lopes, Freddy Parker Bowles și strănepotul ei Arthur Elliot vor avea același rol și vor face parte din procesiunea prin Westminster Abbey.
Reginei Camilla i se va alătura și sora ei Annabel Elliot și prietena apropiată Lady Lansdowne.
Printre cei 2.000 de participanți se vor număra și personalități politice cheie și lideri mondiali.
Prim-ministrul Rishi Sunak urmează să participe, alături de miniștri de cabinet și colegi din Camera Lorzilor.
Și conform rapoartelor, foștii premieri din Marea Britanie, precum Liz Truss și Tony Blair, vor fi acolo, precum și noul prim-ministru al Scoției, Humza Yousaf.
Și președintele francez Emmanuel Macron va participa. Președintele american Joe Biden i-a spus regelui Charles că nu va participa, dar a confirmat că prima doamnă Jill Biden îi va lua locul.
Președintele polonez Andrzej Duda și Anthony Albanese, prim-ministrul australian, au spus amândoi că intenționează să participe – iar știrile locale spun că prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif și președintele Filipine Ferdinand Marcos vor fi acolo.
De asemenea, se înțelege că vor participa lideri religioși și reprezentanți din întreg Commonwealth.
Liderii mondiali din Rusia, Belarus, Myanmar, Afganistan, Siria, Venezuela și Iran nu vor participa. Coreei de Nord și Nicaragua li s-a oferit șansa de a participa la nivel diplomatic.
Printre participanți se numără Prințul Albert și Prințesa Charlene din Monaco, Regele Spaniei Felipe și Regina Letizia, Prințul Moștenitor al Japoniei Akishino și Prințesa Moștenitoare Kiko și Regele Suediei Carl XVI Gustaf, care vor fi însoțiți de fiica sa, Prințesa Victoria.
De asemenea, se înțelege că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a întâlnit cu Regele pentru un ceai la Castelul Windsor în februarie, va fi acolo.