Ediția 2022 a Indexului Progresului Social, alcătuit de organizația non-profit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte, dezvăluie că România a urcat un loc și ocupă locul 43, comparat cu ediția precedentă. Bulgaria ocupă ultimul loc în clasament.
România a obținut 76,89 puncte din 100. Țara noastră a înregistrat un ușor progres în clasamentul global pentru nevoile umane de bază (locul 40), urcând o poziție față de indicele de anul trecut, și o ușoară regresie, pierzând o poziție, în ceea ce privește oportunitățile (locul 46) și bunăstare (locul 51).
România a obținut cele mai bune scoruri la nutriție și îngrijire medicală de bază și adăpost (locul 34 ambele), urmată de siguranța personală (locul 35), acces la informații și comunicații (locul 36) și educație avansată (locul 44). Pe de altă parte, a obținut scoruri mai mici la sănătate și bunăstare (locul 81), apă și salubritate (locul 70) și accesul la cunoștințe de bază (locul 65).
Indicele Progresului Social (SPI) măsoară calitatea vieții și bunăstarea socială a cetățenilor din 169 de țări pe trei dimensiuni principale: nevoile umane de bază (nutriție și îngrijire medicală de bază, apă și canalizare, adăpost și siguranță personală), bunăstare (acces la cunoștințe, acces la informații și comunicații, sănătate și bunăstare, calitatea mediului) și oportunități (drepturi personale, libertate personală și alegere, incluziune, acces la educație avansată). Pe baza punctajului, țările din clasament sunt grupate în șase categorii dispuse în ordine descrescătoare.