vineri, septembrie 22, 2023
AcasăACTUALMarea Britanie: Premierul Liz Truss a demisionat - Ce urmează

Marea Britanie: Premierul Liz Truss a demisionat – Ce urmează

Liz Truss și-a dat demisia joi din funcția de prim – ministru al Marii Britanii. Joi, după zile de tulburare, haos și rebeliune, a rostit o scurtă declarație în care a anunțat că demisionează, pentru că nu poate îndeplini mandatul pentru care a fost aleasă.

Liz Truss este acum premierul cu cel mai scurt mandat din istoria Marii Britanii, potrivit BBC.

Partidele de opoziție au insistat imediat că este timpul pentru alegeri parlamentare pentru a decide cine ar trebui să fie următorul prim-ministru.

Liderul laburist Sir Keir Starmer a declarat că partidul său este pregătit pentru alegeri.

Liderul liberal-democrat Sir Ed Davey, primul ministru al Scoției, Nicola Sturgeon, și primul ministru al Țării Galilor, Mark Drakeford, au cerut electoratului să decidă. Dar este puțin probabil să fie alegeri în anul 20224.

Liz Truss, în vârstă de 47 de ani, a spus că va rămâne în funcție până când va fi ales succesorul.

Cu toate acestea, demisia lui Truss vine după câteva săptămâni de turbulențe politice și economice – și la o zi după ce le-a spus parlamentarilor că este „o luptătoare, nu o renunțătoare”. Iar acum, după demisie, urmează să fie declanșat procesul de desemnare al succesorului.

În conformitate cu regulile partidului, cei care speră la conducere vor trebui să obțină sprijinul a 100 de parlamentari pentru a intra în concurs. După care, prin vot se va decide cine va fi succesorul.

ARTICOLE SIMILARE