Legumicultorii vor avea la dispoziție programe de ajutor financiar la care pot aplica anul acesta.
Guvernul a adoptat miercuri, 2 februarie, următoarele acte:
- Hotărârea pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate și
- Hotărârea pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”.
Ministerul Agriculturii anunță că în ceea ce privește Programul ”Tomata” și de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022, acesta are alocat un buget de 225 milioane de lei. Programul este împărțit în două cicluri de producție, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri.
Valoarea sprijinului este de 4000 euro/beneficiar pentru producțiile de tomate valorificate în perioada:
1 martie – 10 iunie (pentru ciclul I)
15 octombrie – 9 decembrie (pentru ciclul II)
Referitor la producțiile minime necesare, acestea trebuie să fie de 3000 kg/1000mp.
Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producție, respectiv ardei gras și/sau lung (kapia), castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde valoarea sprijinului este de 1000 euro/beneficiar. Aceasta se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie, minimul necesar pentru 1000 mp fiind de:
castraveți – 4.000 kg
ardei gras și / sau lung – kapia – 2.000 kg
fasole păstăi – 1.500 kg
spanac – 1.000 kg
salată – 10.000 plante
ceapă verde – 100.000 bulbi
Programul de susținere a usturoiului are alocat în 2022 un buget de 22,2 milioane de lei, iar valoarea sprijinului este de 3000 euro/cultura/ha/beneficiar și se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie. Producția minimă necesară trebuie să fie de 3 kilograme de usturoi/10 mp.
Ca pași în implementarea celor două programe se vor face următorii pași:
- Depunerea actelor necesare la Direcția Agricolă Județeană (DAJ)
- Verificarea suprafețelor cultivate de fermieri de către echipele mixte ale DAJ și APIA
- Analizarea conținutul de reziduuri de pesticide de către Autoritatea Națională Fitosanitară
- Evaluarea producției de legume înainte de recoltare de către DAJ
- Stabilirea și virarea sumelor pentru fiecare beneficiar.
Totodată, tot astăzi a fost aprobată Hotărârea pentru completarea HG nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.
Potrivit acestui act normativ, subvenția unitară la motorină în anul 2022 va fi de 1,630 lei/litru.
Suma alocată pentru plăți în anul 2022 este de 309 milioane lei, asigurând astfel achitarea ajutorului de stat determinat la plată și neachitat în anul 2021 de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, precum și plățile aferente anului 2022.
De această schema de ajutor de stat pot beneficia următoarele categorii:
a) producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale şi/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute, inclusiv recunoscute preliminar, sau organizații de producători recunoscute, după caz, care sunt înregistrați în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantațiilor viticole, alte evidențe funciare, Registrul național al exploatațiilor, după caz, care exploatează terenuri agricole şi/sau care dețin, cresc sau exploatează animale, individual sau în forme de asociere conform legislației în vigoare, în scopul obținerii producției agricole;
b) organizațiile de îmbunătățiri funciare şi federațiile de organizații de îmbunătățiri funciare înscrise în Registrul național al organizațiilor de îmbunătățiri funciare şi Agenția Națională a Îmbunătățirilor Funciare;
c) organismele/organizațiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universitățile, institutele şi stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanțare.
Totodată, de schema de ajutor de stat pot beneficia și persoanele fizice, numai dacă prezintă un angajament care va preciza că în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul prealabil pentru finanțare, aceștia vor prezenta certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului care atestă calitatea de persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008.