Deputații s-au reunit luni, 15 iulie, în ședință extraordinară pentru a vota o lege care completează cadrul cu privire la gestionarea urșilor.

A fost adoptată Legea pentru completarea art.1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006, precum şi pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum și pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Legea are ca obiect de reglementare completarea Legii nr.407/2006, precum şi modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.81/2021. Intervenţiile legislative vizează prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs, prin aprobarea recoltării pentru anii 2024-2025 a unui număr de 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel național.

Ce mai prevede legea:

  • nivel de prevenție – numărul de exemplare din specia urs brun care pot fi recoltate anual, prin vânători, sub coordonarea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului, în scopul prevenirii atacurilor asupra populației umane și a pagubelor materiale cauzate de atacurile de urs;
  • nivel de intervenție – numărul de exemplare din specia urs brun care pot fi recoltate în cazurile în care prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 197/2022, nu pot fi aplicate;
  • În vederea prevenirii atacurilor asupra populației umane și a pagubelor materiale cauzate de atacurile de urs, pentru anul 2024 se aprobă un număr de 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivel de prevenție la nivel național și un număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivel de intervenție la nivel național.
  • Pentru menținerea echilibrului între categoriile de vârste și sex, precum și pentru protejarea exemplarelor dominante este interzisă recoltarea exemplarelor a căror blană depășește 400 puncte C.I.C., precum și a femelelor însoțite de pui cu vârsta sub 2 ani.
  • În situația în care din orice motive se recoltează exemplare a căror blană a fost evaluată la mai mult de 400 puncte C.I.C., la care se pot adăuga maximum 5% din punctajul obținut, atât blana, cât și craniul aparținând exemplarului în cauză, preparate de către gestionar, se predau structurii teritoriale de specialitate a Gărzii Forestiere Naționale în a cărei rază de activitate se încadrează locul unde s-a desfășurat acțiunea de recoltare și rămân în proprietatea publică a statului.

 

Related Posts