Ministerul Dezvoltării anunță că vineri, 14 octombrie, la ora 10:00, va lansa cel de-al doilea apel de proiecte pentru dezvoltarea durabilă a localităților din România, prin investiții în infrastructura locală, finanțate din Fondul Local al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Investițiile finanțate vor susține atât reziliența și tranziția verde a zonelor urbane și rurale, cât și reducerea disparităților teritoriale la nivel regional, intra-regional și intra-județean”, a anunțat ministrul Cseke Attila, subliniind că modificările și completările Ghidurilor solicitantului se publică vineri, 7 octombrie, în Monitorul Oficial al României și vor fi postate pe pagina de internet a ministerului.

Alocarea financiară estimată pentru această a doua rundă este de 859.690.000 de euro pentru locuințe eficiente energetic pentru tineri și specialiști din sănătate și învățământ, pentru proiecte care vizează mobilitatea urbană verde, prin înnoirea parcului de vehicule nepoluante destinate transportului public, cu emisii zero de gaze de eșapament, pentru achiziționarea de puncte de reîncărcare pentru vehiculele electrice și pentru piste de biciclete în localități.

Astfel, pentru achiziția de vehicule nepoluante, bugetul disponibil este de 238.140.000 de euro. Pentru investiții în sisteme inteligente de management local, alocarea financiară este de 74.720.000 de euro, pentru puncte de reîncărcare vehicule electrice, fondurile disponibile sunt în valoare de 27.900.000 de euro, iar 31.450.000 de euro sunt alocate pistelor pentru biciclete la nivel local. De asemenea, pentru construirea de locuințe nZEB plus pentru tineri și locuințe de serviciu pentru specialiștii din sănătate și învățământ, autoritățile publice locale au la dispoziție un buget total de 117.480.000 de euro, în timp ce pentru reabilitare moderată a clădirilor publice pentru a îmbunătăți furnizarea de servicii publice de către unitățile administrativ-teritoriale, bugetul disponibil este de 370.000.000 de euro.

Ministrul a precizat că, în cadrul rundei a doua, nu există sume prealocate pe categorie de unitate administrativ-teritorială/subdiviziune a UAT-urilor, apelul fiind destinat tuturor unităților administrativ-teritoriale și subdiviziunilor municipiului București de pe întreg teritoriul României, după principiul primul venit – primul servit, cu respectarea cerințelor de eligibilitate stabilite prin Ghidul solicitantului.

Cererile vor putea fi depuse online, în format digital, în mod transparent, pe site-ul www.mdlpa.ro/investitii/PNRR, cu un utilizator și parolă securizată aferentă fiecărei UAT, respectiv autoritate centrală. Aici se vor vedea doar investițiile la care fiecare UAT este eligibil.

În cadrul primului apel de proiecte, au fost depuse 4.012 cereri, în valoare totală de aproape 2 miliarde de euro.

Related Posts