NOUTĂŢI PENTRU FIRMELE ROMÂNEŞTI

Autor

Mai multe noutăţi relevante pentru firme au intervenit în această perioadă.  Unele vizează relația contribuabililor cu autoritățile,  iar altele fac referire modificarea legislației sau punerea în aplicare a unor proiecte îndelung așteptate.

Potrivit PSNews.ro,  cele mai importante noutăţi sunt:

Dispar inspectorii antifraudă, dar controalele antifraudă continuă

Recent s-a stabilit ca persoanele care desfășoară controale antifraudă să nu se mai numească inspectori antifraudă, ci să fie funcționari publici. Adică nu mai vorbim de funcții publice cu regim special, ci de funcții publice cu regim general. Asta pentru ca aceste funcții să poată fi ocupate mai ușor decât până acum, nu doar prin concurs, în condițiile în care Antifrauda are probleme mari cu personalul de control.

Aplicația e-Popriri devine funcțională din martie 2020

Odată ce ultimul impediment major a fost înlăturat recent (modificarea prin ordonanță a Codului de procedură fiscală la partea de executare silită), aplicația e-Popriri va putea deveni funcțională în cursul lunii viitoare, conform declarațiilor Mirelei Călugăreanu, șefa Fiscului.

Conectarea caselor de marcat la sistemul național de monitorizare, până la finele anului

Șefa Fiscului a mai declarat recent că acest proiect vechi va fi dus la bun sfârșit până la 31 decembrie 2020. Concret, pentru a putea face asta, sistemul la care vor fi conectate aparatele de marcat cu jurnal electronic va fi luat curând prin achiziție publică.

O nouă procedură de rambursare a TVA-ului

Mai departe, după ce anul trecut au apărut mari probleme la rambursările de TVA, Fiscul urmează să se țină de promisiunea de a schimba regulile returnării banilor către firme. De principiu, noul mecanism, care va implica rambursarea cu control ulterior ca regulă generală, se va aplica din aprilie 2020.

Reîntoarcere la practica nelegală de stingere eronată a datoriilor

Specialiștii de la Radu și Asociații au avertizat că au reapărut cazurile în care Fiscul alocă eronat plățile contribuabililor. „De obicei, este vorba de sumele achitate cu titlu de contribuții sociale și impozit pe salarii care sunt folosite de ANAF pentru a stinge debite stabilite prin decizii de impunere, debite ce nu sunt încă scadente”, au explicat specialiștii.

Ghid oficial despre principalele acte contabile

Un ghid oficial despre registrele contabile și raportările anuale a fost publicat recent de către reprezentanții Fiscului. Documentul succint pus la dispoziție gratuit este adresat atât persoanelor fizice, cât și firmelor care sunt obligate să își conducă contabilitatea în partidă simplă sau în partidă dublă.

În curând, vom avea un regim extins de taxe vamale preferențiale sau zero pentru importatori

Companiile vor putea aplica un regim tarifar preferențial în comerțul bilateral cu încă cinci țări în viitorul apropiat – Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay și Vietnam. În acest context, iată care sunt criteriile în funcție de care se acordă facilitățile.

Autorizația de mediu: anumite firme vor fi verificate anual sau la doi ani de către autorități

În procedura de obținere a vizei anuale obligatorii pentru menținerea valabilității autorizației de mediu, ce a fost lansată recent în dezbatere sub forma unui proiect de ordin, regăsim și referirea la verificarea amplasamentelor de către autorități. Mai exact, la prima solicitare de aplicare a vizei anuale, se va face obligatoriu o verificare a amplasamentelui. Apoi, verificările se vor face anual pentru autorizațiile integrate de mediu și cel puțin bianual pentru autorizațiile de mediu.

Raportarea consumului de energie electrică

Firmele care folosesc anual o cantitate de energie mai mare de 1.000 tone echivalent petrol trebuie să depună la autorități, până la 30 aprilie 2020, atât o declarație de consum total anual de energie, cât și un chestionar de analiză energetică a consumatorului de energie, conform legislației în vigoare.

Suspendarea activității localurilor care vând constant alcool minorilor

Ar mai trebui amintit și un proiect de lege ajuns recent la Senat pentru dezbatere. Mai precis, localurile în care se vând sau se oferă gratuit băuturi alcoolice minorilor ar putea avea activitatea suspendată, pe o perioadă cuprinsă între zece și 30 de zile, însă numai dacă fapta va fi constatată de autorități în repetate rânduri.

Article Categories:
ACTUAL · ECONOMIC