NU ACCESAȚI LINK-URI NECUNOSCUTE!

Autor

În ultimele zile, mai mulți utilizatori facebook au primit un mesaj dubios,  de tipul „seamănă cu tine”, „apari în acest video” sau „tu ești?” , mesaje însoțite de link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana care a primit mesajul. Odată accesat, acel link nu duce către clipul promis. Atacatorii nu oferă detalii suplimentare și profită de curiozitatea umană, pentru a determina utilizatorul să dea click.  

Link-ul respectiv redirecționează către un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare de la contul de Facebook al victimei, iar în altele, accesarea link-ului poate duce la instalarea de software malițios.

Totodată, mesajul va fi transmis către contactele dumneavoastră de pe Facebook, iar prietenii pe care îi aveți în listă vor fi în pericol.

„Așadar, în situația în care primiți pe Facebook Messenger un link asociat mesajelor de tipul „seamănă cu tine”, NU accesați link-ul furnizat. Totuși, în cazul accesării link-ului, vă recomandăm să:

1. Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași.

2. Vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces.

Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.

3. Pe lângă aceste măsuri, sunt recomandate:

– efectuarea unei scanări a dispozitivului cu ajutorul unei soluții antivirus;

– verificarea aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute

– verificarea setărilor de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook.”

Article Categories:
ACTUAL