vineri, septembrie 22, 2023
AcasăACTUALOrdin al Ministrului Sănătăţii: Toate persoanele asimptomatice care se întorc din...

Ordin al Ministrului Sănătăţii: Toate persoanele asimptomatice care se întorc din zonele cu coronavirus intră obligatoriu în carantină

A fost emis Ordinul ministrului Sănătăţii pentru instituirea măsurii de carantină a persoanelor în situaţia de urgenţă de sănătate publică internaţională determinată de infectarea cu COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei.

Toate persoanele asimptomatice care se întorc din zonele cu coronavirus intră obligatoriu în carantină

Astfel, se instituie măsura de carantină pentru toate persoanele asimptomatice care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă. Carantina va dura o perioadă de 14 zile şi va fi organizată în spaţii special amenajate. De asemenea, persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în localităţi din zonele afectate de COVID-19 se vor autoizola la domiciliu 14 zile, timp în care vor fi monitorizate de către direcţiile de sănătate publică şi prin intermediul medicului de familie. Măsura se aplică şi membrilor de familie care locuiesc la acelaşi domiciliu. Persoanelor aflate în autoizolare la domiciliu li se vor pune la dispoziţie informaţii referitoare la măsurile de igienă individuală  în caz de epidemie, se mai ară în comunicatul instituţiei.

Persoanele simptomatice, în izolare

Pentru asigurarea asistenţei medicale a persoanelor carantinate, direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti nominalizează unitaţile sanitare responsabile de pe raza judeţului. Persoanele pentru care se stabileşte măsura de carantinare în spaţiile special amenajate sau izolare la domiciliu au dreptul la concediu medical conform OUG 158 din 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. Persoanele simptomatice care  se prezintă la o unitate sanitară, rămân în această unitate, în izolare, li se recoltează o probă care va fi transportată la cel mai apropiat centru de testare în regim de urgenţă. În cazul în care testul este pozitiv pacientul va fi transferat la cea mai apropiată secţie / spital de boli infecţioase. Persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definiţiei de caz, vor fi izolate în secţiile / spitalele de boli infecţioase unde li se vor recolta probe respiratorii.

ARTICOLE SIMILARE