Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR), a lansat apelul competitiv de proiecte PNRAS Runda a II-a ȘCOLI MICI.
În cadrul acestei investiții, unitățile de învățământ eligibile vor fi sprijinite astfel:
- 1. Prin grant alocat direct unității de învățământ pentru o categorie de activități eligibile și necesare a se implementa la nivel de unitate de învățământ, vizând:
● Activități de identificare și monitorizare a elevilor în risc de abandon școlar;
● Activități pedagogice și de sprijin;
● Activități extracurriculare/extrașcolare;
● Activități de informare, consiliere, asistență și educație a părinților/ tutorilor legali;
● Activități de sprijin organizate în parteneriat cu alte autorități și instituții competente sau cu alți actori din comunitatea locală;
● Subvenții, ajutoare, premii, burse pentru beneficiarii proiectului;
● Lucrări de amenajare minore, achiziționarea de bunuri (opționale).
- 2. Prin achiziții centralizate, realizate de Ministerul Educației, prin UMPFE, pentru unitățile de învățământ, cu scopul de a le sprijini din punct de vedere administrativ, urmărindu-se:
● Organizarea unor cursuri de formare la nivel regional/național pe teme relevante pentru prevenirea abandonului școlar pentru beneficiarii de granturi;
● Achiziționarea și distribuirea unor bunuri și servicii de digitalizare, respectiv dotări cu echipamente și materiale didactice pentru școlile beneficiare;
● Mentorat și sprijin pentru personalul didactic – beneficiarii de granturi;
Solicitanții eligibili sunt unitățile de învățământ preuniversitar de stat cu personalitate juridică, eligibile în cadrul Schemei de Granturi PNRAS – Școli Mici, conform Anexei 2 din cadrul Ghidului solicitantului.
- Alocarea financiară pentru apelul de proiecte este de 25 de milioane de euro, iar pentru achizițiile centralizate – de maximum 25 de milioane de euro, însumând un total de 50 de milioane de euro dedicate sprijinirii școlilor mici.