miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăACTUALPremierul Ciucă a anunțat măsurile pentru facturi de la 1 aprilie

Premierul Ciucă a anunțat măsurile pentru facturi de la 1 aprilie

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, 24 februarie, măsurile pe care le va lua Guvernul care se vor aplica de la 1 februarie pentru a atenua creșterea prețurilor la energie, care se vor aplica după ce expiră plafonarea și compensarea.

Deciziile au fost luate după ședința comitetului interministerial pe energie. Măsurile se vor aplica pe o perioadă de un an de zile.

La electricitate, pentru clienții casnici am stabilit următoarele: un tarif social de 0,68 lei /kw pentru consum lunar până în 100 kw. Sunt peste 4 milioane de gospodării la acest tip de consum. Alte 4 milioane de gospodării cu consum între 100 și 300 kw vor avea tariful de 0,8 lei/kw cu TVA inclus. Impactul cestui pachet de sprijin este estimatat la 3,62 miliarde lei. Pentru non-casnici (IMM-uri, instituții, ON-uri, primării etc) va fi un tarif unic de 1 leu/kw, cu TVA inclus. Impactul estimat este de 5,54 miliarde lei. Pentru marii consumatori se vor aplica cheme de ajutor care vor reduce costul cu până la 20%. În total, impactul este de 9,16 miliarde lei la energie electrică. La gaze naturale clienții casnici cu consum anual până la 1.200 metri cubi vor avea tarif 0,31 lei/kw, iar impactul estimat este de 2,8 miliarde lei până la finalul anului. Pentru consumatorii non-casnici (IMM-uri, instituții publice, spitale, școli, biserici, primării, universități, ONG, excluzând marii consumatori) costul gazului va fi 0,37 lei/kw, iar impactul estimat este de 2.5 miliarde lei. Total impact bugetar la măsurile pentru gaze este estimat la 5,3 miliarde lei. Împreună, măsurile pentru un an vor avea un impact total estimat de 14,5 miliarde lei până la finele anului 2022. În plus, vom lua și alte măsuri suplimentare pentru piață, pentru a tempera volatilitatea prețurilor. Am introdus un impozit suplimentar pe activitatea de trading pe piața din România, pentru a descuraja tranzacțiile repetate. Am suspendat certificatele verzi până la finalul anului 2022 și prelungirea valabilității lor. Rata profitului pe costul de furnizare va fi de maximum 5 % pentru furnizori”, a declarat premierul României.

ARTICOLE SIMILARE