Președintele Guvernului Regatului Spaniei Pedro Sánchez a vizitat joi, 17 martie, România unde a avut întâlniri cu prim – ministrul Nicolae Ciucă și cu președintele Klaus Iohannis.
Nicolae Ciucă a exprimat interesul pentru organizarea cu celeritate a primei ședințe comune a celor două guverne, cu scopul de a maximiza cooperarea bilaterală.
Premierul spaniol a apreciat relația dintre cele două state, prin puntea de legătură reprezentată de cetățenii români care trăiesc pe teritoriul spaniol și a reiterat interesul pentru dezvoltarea și consolidarea relațiilor bilaterale. Totodată, prim-ministrul Sanchez a mulțumit pentru reacția și solidaritatea poporului român, oferind în continuare sprijinul Spaniei în cadrul efortului european pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina.
Președintele României Klaus Iohannis i-a mulțumit pentru susținerea oferită constant cetățenilor români care trăiesc și muncesc în Spania.
”Subiectul principal al întâlnirii noastre de astăzi a vizat, desigur, războiul din Ucraina și implicațiile sale profunde, nu numai în planul securității euroatlantice, dar și în cel al gestionării situației umanitare și al evoluțiilor în domeniul energiei. Am discutat toate aceste aspecte, inclusiv în pregătirea reuniunilor Consiliului European și Summitului NATO de săptămâna viitoare de la Bruxelles. Impactul crizei din Ucraina din punct de vedere energetic, mai ales că ne confruntăm cu o creștere substanțială a prețurilor la energie încă dinainte de această criză, ne preocupă și am avut o discuție amplă cu domnul Președinte Sánchez pe acest subiect. Obiectivul asigurării securității energetice la nivelul Uniunii Europene ajunge astfel, în actualul context, să aibă o importanță strategică sporită. De altfel, am formulat la reuniunea informală a Consiliului European de la Versailles, de săptămâna trecută, o serie de decizii importante care vizează eliminarea dependențelor energetice de Federația Rusă. Din discuțiile pe care le-am avut astăzi, a reieșit clar că România și Spania au opinii convergente cu privire la importanța pe care o acordăm dezvoltării infrastructurii de transport energetic, asigurării interconectărilor între statele membre, creșterii producției și a capacităților de stocare. România este dispusă să pună la dispoziție propria infrastructură energetică pentru diversificarea aprovizionării cu gaze naturale din surse multiple. Măsurile necesare pentru diminuarea cât mai mult posibil a impactului evoluției prețurilor la energie asupra consumatorilor europeni, așa cum am spus deja, ne preocupă și vor fi discutate la reuniunea Consiliului European de săptămâna viitoare, unde vom avea abordări foarte apropiate”, a declarat Klaus Iohannis.