Președintele României Klaus Iohannis participă vineri, 7 octombrie, la reuniunea informală a Consiliului European, unde se discută despre Ucraina, iar a doua temă este legată de energie.
”Vom începe discuțiile foarte probabil pe Ucraina. Aici este foarte clar, și personal voi sublinia acest lucru, este nevoie de unitate, de solidaritate. Vom condamna categoric anexările de teritorii de către Rusia, nerecunoscute, dar, în același timp, vreau să salut expres adoptarea celui de-al optulea pachet de sancțiuni, care a fost aprobat în discuțiile din săptămâna care a trecut. Pe de altă parte, vom discuta câteva măsuri, sper destul de concrete, legate de iarna care vine – vorbesc despre Ucraina, despre cum putem să sprijinim Ucraina pentru a trece peste iarna care va veni. A doua temă este energia. Am atins-o deja ieri, astăzi vom merge probabil mai în detaliu. E nevoie de măsuri mai hotărâte decât am avut până acum, pentru a duce prețul energiei în jos. Cu toate sancțiunile, cu toate măsurile – care au fost bune, ce s-au luat până acum – nu s-a reușit încă o coborâre semnificativă a prețurilor energiei și asta înseamnă că trebuie să fim mai hotărâți. Eu rămân la propunerea mea, să despărțim piața gazului de piața electricității, și cred că din ce în ce mai mulți din Consiliu sunt de aceeași părere. Sper să se convingă și Comisia că asta este una din măsurile care poate să dea rezultate. Pe de altă parte, este clar nevoie de diversificarea resurselor, pentru energie la modul general, dar pe gaz în special. Aici avem ceva progrese, dar încă prea puține. Interconectorul Grecia-Bulgaria a început să funcționeze, dar capacitatea trebuie crescută. Capacitatea porturilor europene pentru LNG, pentru gaz lichefiat, trebuie crescută, și alte măsuri. Acestea sunt cele mai importante două teme. Cu siguranță vom aborda și chestiuni legate de economie la modul general. Măsuri care vin să prevină o recesiune în Europa sunt evident necesare”, a declarat președintele României.
Klaus Iohannis a vorbit și despre aderarea României la spațiul Schengen.
”Schengen nu este nici despre resurse, nici despre alte lucruri. Este despre criterii tehnice care trebuie îndeplinite, în special pe controlul la granițe, controlul migrației, și așa mai departe. Noi îndeplinim din 2011 toate condițiile tehnice. Acest lucru a fost verificat și răsverificat. Între timp, suntem efectiv, deci de facto, parte dintre serie de programe și proceduri aferente Schengen și ne facem treaba foarte bine acolo. Însă, în afară de asta, este clar că, dacă vorbim de unitate și solidaritate în Europa, ea trebuie să existe și între noi. Și atunci, părerea mea, a noastră, este că toate formatele care ne aduc împreună trebuie finalizate. Formatul Schengen permite circulația liberă a persoanelor și cred că este important acest lucru și pentru români, să se considere și ei europeni cu drepturi depline. Este lucru cunoscut că împreună cu noi așteaptă și Bulgaria tot de atâția ani, acum și Croația a solicitat să intre, și eu personal sunt convins că securitatea Europei și controlul asupra mișcărilor persoanelor care vin din afară ar fi mult îmbunătățit dacă România, Bulgaria și Croația ar fi cooptate în Spațiul Schengen. Încă o dată, condițiile tehnice le îndeplinim, dar acum, în aceste zile, am oferit posibilitatea unui corp de experți să vină să le mai verifice încă o dată, ca să fie toată lumea asigurată că sunt în regulă”, a completat șeful statului.