România, Cehia și Lituania au intrat recent în clasamentul Fericirii Mondiale din acest an și au un punctaj deosebit de ridicat când vine vorba de fericire pentru persoanele sub 30 de ani.
Când Raportul anual al fericirii în lume a fost lansat în martie 2024, nu a fost o surpriză să vedem că țări scandinave precum Finlanda, Danemarca, Islanda și Suedia continuă să fie în fruntea listei. Dar într-o tendință surprinzătoare, un nou set de țări au urcat în top, se arată într-un reportaj realizat de BBC.
În ultimii trei ani, țările din Europa Centrală și de Est au depășit unii dintre vecinii lor din Europa de Vest în fericire generală, potrivit sondajului. Pentru prima dată, Republica Cehă și Lituania s-au clasat în top 20 în acest an, situându-se pe locurile 18 și, respectiv, 19, cu Slovenia urmărind în urmă pe locul 21. Pentru comparație, Marea Britanie este pe locul 20, Germania pe locul 24, Spania pe locul 36, iar Italia este pe locul 41.
Ceea ce este deosebit de interesant este că, în multe dintre aceste țări, denivelarea este direct atribuită fericirii în creștere a rezidenților mai tineri. De fapt, Lituania ocupă locul unu în raportul Fericirea tinerilor (măsurată de respondenții mai tineri de 30 de ani), cu Serbia la 3, România la 8, Cehia la 10 și Slovenia la 15.
Rezidenții și călătorii frecventi în regiune nu sunt surprinși. „Există locuri de muncă mai decente acasă, așa că [acum] tinerii nu se mută în altă parte din Europa pentru a lucra”, a spus Tim Leffel, autorul cărții The World’s Cheapest Destinations.
„Prima dată când am fost în România și Bulgaria în urmă cu un deceniu, unele sate erau pline doar de bătrâni. Acum vezi mult mai mult amestec în epoci. Când mai mulți tineri rămân prin preajmă, toată lumea are mai multă speranță în viitor. .”
Cu PIB-ul pe cap de locuitor în creștere bruscă de la începutul anilor 2000, mulți rezidenți din Europa Centrală și de Est simt acum că au o șansă egală la fericire – un indicator general important al bunăstării. De fapt, raportul a constatat că inegalitatea bunăstării are un efect chiar mai mare asupra fericirii generale decât inegalitatea veniturilor.
Dincolo de creșterea economică, aceste țări investesc, de asemenea, în infrastructură, promovând scene culturale vibrante și valorificând frumusețea lor naturală uimitoare – de la dunele de nisip formate de mare din Spit Curonian, care se încadrează între Lituania și Rusia, până la biodiversitatea Munților Carpați din România. Rezultatul este un sentiment palpabil de optimism și entuziasm în rândul localnicilor.
Pentru a înțelege mai bine această nouă fericire, am vorbit cu rezidenții și călătorii recenti despre experiențele lor în unele dintre aceste țări și unde vizitatorii pot experimenta cel mai bine acest sentiment pentru ei înșiși.
România
Deși s-a clasat doar pe locul 32 în general, România a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri de fericire din lume în ultimul deceniu, depășind locul 90 în Raportul Fericirii Mondiale din 2013. Din nou, creșterea a fost determinată în primul rând de tineri, care au plasat țara pe locul opt pentru respondenții sub 30 de ani.
Unii experți atribuie acest optimism creșterii libertății și oportunităților. În martie 2024, Bulgaria și România au devenit cele mai noi state membre care au aderat la spațiul Schengen al UE, care garantează libera circulație pentru cetățeni și vizitatori fără controale la frontieră. România a înregistrat, de asemenea, investiții mari în infrastructură, care au îmbunătățit calitatea vieții atât pentru rezidenți, cât și pentru călători.
„Autostrăzile majore și fiecare oraș pe care îl vizitați – chiar și locuri mici precum Târgu Mureș – toate par a fi în construcție”, a declarat Daniel Herszberg, fondatorul site-ului Travel Insighter.
Cu un buget aprobat pentru infrastructură de 17 miliarde EUR pentru 2021-2027, România a implementat sistematic îmbunătățiri, inclusiv 1.700 km de construcție de autostrăzi, toate într-un ritm mult mai rapid decât era de așteptat inițial.
Dar chiar și în mijlocul modernizărilor moderne, tradiția este încă o atracție pentru localnici și călători.
„România se mândrește cu o bogată diversitate culturală – de la minorități săsești și secuiești (și alte maghiare) până la culturile romi și românești”, a spus actuala rezidentă Alexandra Nima. „Transilvania, în special, merită luată în considerare dacă ești în împrejurimile accesibile, liniștite, pastorale, pline de priveliști frumoase și artă.”
Herszberg este de acord și sugerează să faceți o excursie în Transilvania pentru a vedea ce este mai bun din regiune. Începeți de la Cluj Napoca (al doilea cel mai populat oraș al țării) pentru a vedea castelele sale medievale (inclusiv Castelul Bonțida Bánffy, cunoscut sub numele de „Versailles al Transilvaniei”, situat la 30 km spre nord). Apoi, mergeți la 270 km spre sud, spre orașul mai mic Brașov, înconjurat de munții Carpați, unde puteți explora zidurile sale medievale săsești și cultura plină de viață a cafenelelor.