România a fost admisă vineri, 10 ianuarie, oficial în Programul american Visa Waiver, urmând ca de la sfârșitul lunii martie cetățenii români să poată călători în SUA fără viză, pentru perioade de până la 90 de zile, în scop turistic sau de afaceri.
Momentul a fost marcat de prim-ministrul Marcel Ciolacu în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Victoria, la care a participat și ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, E.S. Kathleen Kavalec.
”Dincolo de faptul că românii nu vor mai pierde timp și bani pentru obținerea vizelor, decizia are, în primul rând, o valoare simbolică. Este un moment istoric pe care românii îl așteaptă de mai mult de 16 ani. Este, deopotrivă, un succes al întregii societăți românești și o recunoaștere a progresului înregistrat în ultimii ani prin reformele implementate și apropierea de standardele euroatlantice”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. Premierul a mulțumit tuturor celor care au contribuit la acest succes, reprezentanți ai unor instituții și cetățeni, deopotrivă, doamnei ambasador Kathleen Kavalec și Ambasadei SUA în România pentru sprijinul oferit pe parcursul întregului proces pentru îndeplinirea criteriilor de admitere.
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, E.S. Kathleen Kavalec, a apreciat la rândul său că includerea României în Programul Visa Waiver consolidează cei 28 de ani de parteneriat strategic dintre cele două țări și integrează în continuare România într-un cadru internațional de cooperare care face ambele țări să fie mai puternice, mai sigure și mai securizate.
”Programul Visa Waiver consolidează interesele noastre comune în materie de securitate, economie și cultură, precum și legăturile dintre oameni. Mă aștept ca programul să potențeze relația noastră, dând un impuls legăturilor economice în creștere, încurajând mai multe investiții în ambele direcții. În acest context este important de menționat, încă o dată, că Statele Unite au urcat, anul trecut, de pe locul cinci, pe lista celor mai mari investitori străini în România, pe locul al patrulea”, a declarat E.S. Kathleen Kavalec.
Șeful Executivului român a apreciat că anunțul oficial făcut vineri de Departamentul de Stat și Departamentul pentru Securitate Internă al SUA privind includerea țării noastre în Programul Visa Waiver reprezintă un semnal clar al încrederii Statelor Unite ale Americii în țara noastră, în instituțiile și în cetățenii României.
Decizia autorităților americane intervine la numai 10 zile de când România a fost admisă deplin și în Spațiul Schengen. Îndeplinirea acestor obiective de țară esențiale confirmă recunoașterea României pe scena internațională și în relația sa cu partenerii strategici, a adăugat premierul Marcel Ciolacu, evocând, în acest context, și un alt obiectiv important în a cărui îndeplinire țara noastră este ferm angajată, aderarea la OCDE.
În acest context, doamna ambasador Kathleen Kavalec a mulțumit pentru sprijin prim-ministrului Marcel Ciolacu și consilierului de stat Valentin Vătăjelu, coordonatorul național pentru aderarea României la Programul Visa Waiver.
”Includerea României în acest program este cel mai bun exemplu de mobilizare la nivelul instituțiilor publice. Evenimentul de astăzi nu este doar un succes diplomatic, ci și un moment de mândrie națională și o realizare de care se va bucura și generația copiilor noștri care își doresc să călătorească în toată lumea, așa cum este firesc”, a afirmat consilierul de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, Valentin Vătăjelu.
Pentru îndeplinirea criteriilor pentru aderarea la Programul Visa Waiver, România a atins obiectivul de reducere a ratei de refuz a vizelor SUA pentru turism și afaceri sub pragul de 3%, ajungând în 2024 la o rată de refuz de numai 2,61%.
În acest scop, Guvernul României a lansat campania “Calificăm România în Programul Visa Waiver” prin care au fost încurajate și impulsionate reînnoirile de viză SUA B1/B2.
De asemenea, România a fost admisă în Programul Visa Waiver ca urmare a îndeplinirii criteriilor tehnice de securitate necesare, respectiv, încheierea cu SUA a Parteneriatului pentru securizarea frontierei, implementarea programului ATS-G (Automated Targeting System – Global) de colaborare în utilizarea informațiilor privind călătorii, în vigoare de la data de 28 august 2024, consolidarea integrității procesului de acordare a cetățeniei române, consolidarea integrității procesului de eliberare a documentelor de călătorie și Intensificarea cooperării polițienești cu SUA.
Odată cu anunțul oficial făcut vineri, 10 ianuarie 2025, de Departamentul de Stat și Departamentul pentru Securitate Internă al SUA, Romania a devenit cea de-a 43-a țară inclusă în Programul Visa Waiver (VWP) al SUA.
VWP este un program de cooperare în materie de securitate între Statele Unite și țările partenere din cadrul programului, care permite, de asemenea, cetățenilor și rezidenților țărilor respective să călătorească în Statele Unite în scop turistic sau de afaceri (viză B1/B2) pentru șederi de până la 90 de zile, fără a obligația de a obține în prealabil o viză americană.
Persoanele eligibile nu mai au nevoie de viză de turism / viză de afaceri și turism (B-1/B-2) pentru șederi de până la 90 de zile. Programul este reciproc, iar țările participante la program trebuie să ofere aceleași facilități de călătorie fără viză pentru cetățenii și rezidenții Statelor Unite. Cetățenii și rezidenții români care călătoresc în Statele Unite trebuie să solicite online autorizația de călătorie în Statele Unite, prin Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA).