ROȘIA MONTANĂ, INCLUSĂ ÎN LISTA PATRIMONIULUI MONDIAL AL UNESCO

Autor

Roșia Montană a fost înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost confirmată de prim-ministrul României, Florin Cîțu, printr-o postare publică pe pagina sa: „Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a decis astăzi că peisajul cultural minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO!”

Decizia a fost luată, marți, 27 iulie, de Comitetul Patrimoniului Mondial în cea de-a 44-a sesiune, de la Fouzhou, China, ce are loc online în perioada 16-31 iulie 2021.

Lista Patrimoniului Mondial a fost deschisă pentru România cu înscrierea Deltei Dunării (1991) ca sit natural şi a fost continuată cu o serie de situri culturale: sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993), Biserici din Moldova (1993, 2010), Mănăstirea Hurezi (1993), Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei (1999), Centrul Istoric Sighişoara (1999), Biserici de lemn din Maramureş (1999). Un alt sit natural înscris în lista UNESCO – Pădurile seculare şi virgine de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei.

Article Categories:
ACTUAL