UN SITE A FOST ÎNCHIS PENTRU RĂSPÂNDIRE DE ȘTIRI FALSE

Autor

„Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a transmis către ANCOM, ieri, 18 martie 2020, propunerea Grupului de Comunicare Strategică (GCS) de dezactivare a site-ului https://stiridemoment.ro. Propunerea este întemeiată în baza articolului 54 din Decretul Prezidențial numărul 195/2020”, se arată în comunicatul Grupului de Comunicare Strategică.

„Formulări și exprimări alarmiste, menite să genereze panica în rândul cetățenilor”

GCS menționează că a înaintat ministrului Afacerilor Interne propunerea respectivă după ce, în urma analizei, a rezultat că „site-ul menționat selectează și preia trunchiat declarații și informații pe care le titrează în formulări și exprimări alarmiste, menite să genereze panica în rândul cetățenilor”. În 15 martie 2020, site-ul a publicat un articol cu titlul „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”, anunță Grupul de Comunicare Strategică.

„Titlurile materialelor postate pe site-ul menționat fie sunt complet false, fie nu au legătură cu decizii anunțate oficial de entitățile la care fac referire. Astfel de titluri pot genera comportamente sociale neadecvate și disproporționate cu situația reală. Totodată, site-ul în cauză nu are identitate și nu au fost identificate persoane de contact”, precizează sursa citată.

Inspectoratul General al Poliției Române efectuează cercetări

Un alt exemplu de informație falsă este cea publicată în 17 martie sub titlul „Guvernul pregătește în secret o mega-operațiune de aducere în țară a unor români din mai multe țări”. Grupul de Comunicare Strategică precizează că „În corpul știrii sunt citate surse, nefiind indicată nicio sursă oficială. Informațiile sunt fără fundament. În realitate, toate demersurile întreprinse de autoritățile statului roman pentru aducerea în țară a cetățenilor români aflați pe teritoriile altor state au fost complet transparente și comunicate în timp real pe canale oficiale de informare. Un astfel de material are ca scop inducerea unei stări de neîncredere în Guvern și în alte autorități ale statului român și chiar propagarea unor teorii conspiraționiste”.
Inspectoratul General al Poliției Române efectuează cercetări, în acest caz, pentru infracțiunea de comunicare de informații false, mai precizează reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică.

 

Update: Astăzi, 19 martie 2020, site-ul în cauză a fost închis.

Article Categories:
ULTIMELE ȘTIRI