Universitatea Politehnică din București anunță că prin institutele de cercetare PRECIS și CAMPUS, împreună cu Rețeaua Națională pentru Educație și Cercetare din România – RoEduNet, a implementat primele conexiuni cuantice din România.

„În următorii ani, tehnologiile cuantice vor face posibilă realizarea unor lucruri care astăzi par a fi imposibil de realizat. Au fost deja înregistrate progrese tehnice majore în multe domenii diferite. Fie că vorbim de calculul cuantic, de senzori, simulări, criptografie sau telecomunicații, începe să apară o întreagă generație de noi tehnologii cuantice, cu un impact economic și social de mare amploare. Unele sunt deja în curs de dezvoltare, în timp ce multe altele vor fi dezvoltate în următoarele câteva decenii. La nivelul învățământului superior și al cercetării din România se observă o preocupare constantă privind cercetarea în acest domeniu și participarea activă la inițiativele europene privind Quantum Technologies. Acestea vor impacta lumea pe care o cunoaștem astăzi”, a declarat Mihnea Costoiu, Rectorul Universității POLITEHNICA din București.

Pentru a sprijini extinderea acestei rețele inovatoare, în cadrul Universității Politehnica București vor fi pregătiți specialiști în tehnologia cuantică. Astfel, studenții vor avea acces la un suport avansat teoretic în acest sector de viitor, prin intermediul primului program din România de masterat, înființat de Departamentul de Calculatoare specializat în calcul cuantic.

Noile tehnologii vor fi disponibile studentilor și echipelor de cercetare. Scopul calculului cuantic este găsirea unor algoritmi considerabil mai rapizi decât algoritmii clasici care rezolvă aceeaşi problemă și a unor algoritmi care rezolvă probleme de calcul imposibil de rezolvat în calculul clasic.

Related Posts