Exploatarea gazelor offshore din Marea Neagră primește o atenție din ce în ce mai mare în contextul securității energetice europene. Președintele Comisiei pentru Mediu, Virgil Popescu a scris pe rețelele sociale că din anul 2027, România va fi cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană.
,,România a încheiat sezonul de extracție a gazelor din depozite cu un stoc de 1602 milioane de metri cubi, adică 50.55% din total capacitate. Așa cum am spus de fiecare dată, țara noastră nu este dependentă de importuri de gaze, iar din 2027 când se vor extrage gaze din Marea Neagră, și din perimetrul Neptun Deep, vom fi cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. Astfel, vom mai face un pas spre îndeplinirea obiectivului de securitate și independență energetică”, a transmis Virgil Popescu.
Și deputatul european Cristian Bușoi a subliniat că această inițiativă ar putea transforma România și regiunea Mării Negre în furnizori de securitate energetică pentru Europa.
,,Cred că potențialul onshore și offshore este important de folosit, pentru că astfel putem înlocui mai rapid importurile din Rusia, dar și pentru reducerea generală a importurilor din regiuni cu standarde de mediu scăzute, cum ar fi nordul Africii sau Orientul Mijlociu. Marea Neagră și România pot deveni furnizori de securitate energetică și vor contribui la competitivitatea industrială a Europei”, a spus Cristian Bușoi.
Prin valorificarea resurselor de gaz natural din Marea Neagră, Europa face pași importanți în reducerea dependenței de importurile de energie și în asigurarea independenței energetice regionale.

Related Posts