Preşedintele Comisiei pentru Mediu, Virgil Popescu, a discutat în cadrul Forumului Mării Negre, organizat de George C. Marshal, în parteneriat cu colegii liberali Răzvan Prișcă și Roberta Anastase despre prioritatea sa, şi anume securitatea și independența energetică a României.
,,Am renunțat la parteneriatul cu China și ne-am orientat către partenerii strategici, respectiv SUA, Uniunea Europeană și partenerii din NATO. În 2020 am parafat memorandumul dintre cele două guverne România – SUA, în vederea cooperării pentru dezvoltarea programului nuclear civil: cele 2 reactoare de la Cernavodă și dezvoltarea SMR-ului. Acum ne găsim în situația în care cele două state dezvoltă programul nuclear civil al României, alături și de Canada, Italia, Franța, Coreea de Sud și Japonia. În 2021 a început brusc să crească prețul gazului natural. La consiliile de Energie spuneam că este o manipulare a pieței, orchestrată de Rusia. Și la scurt timp a pornit războiul. Nu a fost ușor să ne adaptăm, dar am reușit să schimbăm într-un timp foarte scurt circuitul de aprovizionare cu gaze naturale. Iar azi nu mai vorbim de o dependență a Europei față de gazul rusesc. În 2022 am avut o diplomație energetică intensă, cu rezultate palpabile, ca de exemplu, contractul pe care l-am încheiat cu Azerbaidjan. Totodată, am furnizat gaze naturale și energie electrică Republicii Moldova. Avem parteneriat strategic cu Republica Moldova de cooperare în domeniul energiei. Am ajutat și ajutăm Ucraina pe partea de tranzit a energiei.”, a declarat Virgil Popescu pe pagina sa Facebook.
De asemenea, în cadrul discuției a fost pus în dezbatere un proiect de mare anvergură, unde Marea Neagră este considerată un izvor de energie. Astfel, România este promotorul unui mare proiect împreună cu Azerbaidjan, Georgia și Ungaria, coridorul verde, care va lega Marea Caspică cu Marea Neagră, după care energia regenerabilă va putea fi transportată către Europa Centrală și de Vest. Totodată, prin cablul de la est la vest se va putea face și un culoar de transport pentru hidrogen. Mai exact, din Marea Neagră se extrag deja gaze naturale, iar acest lucru va continua până în anul 2027. Totodată, urmează să fie pusă în aplicare legea pentru energia eoliană offshore, prin intermediul căreia se va putea exploata potențialul eolian enorm al Mării Negre. Așadar, este esențial să se realizeze cât mai multe investiții în energie în zona Mării Negre, mai ales de către partenerii americani pentru ca România să își îndeplinească obiectivul de a avea independența energetică în 2030. În cadrul panelului dedicat securității energetice și importanța strategică a Mării Negre, Virgil Popescu a fost vorbitor alături de Jessup Taylor, consilier economic adjunct, ambasada SUA la București, Dr. Marc Ozawa (GCMC – NATO Defense College) și George Scutaru, directorul general al New Strategy Center.