VLADIMIR VÎRZOB, REZULTATE EXCEPȚIONALE LA SALONUL INTERNAȚIONAL DE INOVAȚII ȘI INVENȚII DE LA VARȘOVIA

Autor

Astăzi am stat de vorbă cu Vladimir Ștefan Vîrzob, un elev de clasa a VIII-a al Colegiului Național „Traian” din municipiul Drobeta Turnu Severin. Pasiunea pe care acesta o are pentru fizica nucleară și chimie i-a adus, de curând, rezultate excepționale la Salonul Internațional de Inovații și Invenții de la Varșovia, unde a obținut medalia de argint. Peste 200 de participanți din 16 țări i-au făcut concurență lui Vladimir. Mai mult de atât, este singurul care a reprezentat România, cu un proiect care a avut la bază peste un an de cercetare.
„Este vorba de un agent de decontaminare nucleară, este un decontaminant organic, polimeric, este un gel ce se aplică pe suprafețele radioactive, iar atunci când este îndepărtat, acesta prelevează și contaminanții. (…) Acesta a venit ca o alternativă la decontaminanții, având câteva avantaje majore, cum ar fi costul de producere este destul de redus, precum și modul de aplicare facil, fiind foarte ușor de aplicat. De asemenea, acesta limitează contaminarea secundară în urma decontaminării.”, ne-a spus Vladimir.
Prima etapă s-a desfășurat online, în perioada 22 -24 iunie, iar în prezent Vladimir se pregătește pentru a doua etapă, care va avea loc în luna septembrie și se va desfășura fizic, la Varșovia.
În urma rezultatelor excepționale pe care le-a adus orașului natal, cât și României, Vladimir a fost felicitat și de ministrul mehedințean al Energiei, Virgil Popescu. De asemenea, acesta i-a deschis tânărului noi posibilități de cercetare.
„Sunt chiar onorat! Eu colaborez cu dumnealui în prezent. Prin recomandarea acestuia am ajuns la Institutul Național de Cercetare Pitești, unde fac încercări pe produsul meu. Pentru aceasta îi mulțumesc și chiar este un important sprijin pentru mine!”, a adăugat Vladimir.
Tânărul dorește să participe și la alte concursuri unde să obțină rezultate cel puțin la fel de bune și, de asemenea, să urmeze o carieră în acest domeniu.

Article Categories:
ACTUAL