Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru a crea cadrul legal pentru a demara ediţia a treia a programului „Start-up Nation”.

”În primele două ediții au fost beneficiari finali aproximativ 15.000 de firme, chiar dacă eligibile au fost 10.000 de firme și într-o etapă și în cealaltă. Atunci când ne-am gândit la o nouă etapă, am făcut-o analizând eficiența primelor două etape și am constatat că s-au creat ca urmare a acelor programe, a celor două ediții, peste 45.000 de locuri de muncă, dintre care aproximativ 39.000 din rândul studenților și din rândul tinerilor. La o verificare, la depunerea bilanțurilor în anul 2021, din partea acestor firme la Registrul Comerțului, s-a constatat faptul că 99% dintre ele sunt în funcțiune, de unde am tras concluzia că a fost un program de succes cu două etape și ne-am propus și dorim reeditarea lui într-o a treia ediție. Forma finală a acestui program o vom face publică atunci când vom avea încheiat acel ordin de ministru. Însă, cel puțin două, trei lucruri noi vor fi cu siguranță. Unul dintre ele va constitui faptul că nu vom mai puncta numărul de locuri de muncă, pentru că în prea multe cazuri, în celelalte ediții, fuga, să spunem, a agenților economici de a obține un punctaj cât mai mare și a fi eligibil, au optat pentru numărul maxim de locuri de muncă – șase – și atunci suma respectivă de 200.000 de lei a fost cheltuită în bună măsură pentru salarii și dări la salarii. Pe de altă parte, pentru a crește gradul de responsabilizare a IMM-urilor avem în vedere să solicităm o cofinanțare simbolică – nu știu, poate variantele 5,10, poate 15% – dar în paralel cu acest lucru, așa cum am prezentat, urmare a acelui memorandumul încheiat între ministerul nostru și Ministerul de Finanțe, vom solicita sprijinul Fondului de Garantare pentru IMM-uri pentru a asigura acea parte de cofinanțare. Cam acestea ar fi principalele lucruri noi la ediția a treia de la Startup Nation. Forma finală o vom discuta în momentul în care adoptăm ordinul de ministru. Suma care va putea fi obținută este de 200.000 de lei”, a anunțat ministrul Cadariu.

Când ar urma să demareze programul aproximativ?

Având în vedere că va fi derulat pe o platformă a ministerului, gestionată de STS, având în vedere faptul că se STS-ul este extrem de aglomerat acum pentru urgențele din PNNR, țintă propusă pentru demararea ediției a treia este undeva luna aprilie-mai”, a mai explicat ministrul Daniel Cadariu.

Related Posts