A fost aprobată joi, 21 aprilie, în ședința de guvern o ordonanță de urgență, care vizează constituirea cadrului legal pentru acordarea unui sprijin în valoare de 454 de milioane de lei pentru fermierii din sectorul zootehnic, respectiv crescătorii de bovine, de suine și cei din sectorul avicol.

Această ordonanță de urgență prevede ca, în perioada următoare, folosind cadrul temporar pentru sprijinul COVID, să putem să venim în sprijinul fermierilor noștri cu această schemă de ajutor de stat. Pe cele trei sectoare despre care v-am vorbit, au fost alocate 170 de milioane de lei pentru sectorul bovin, 167 de milioane de lei pentru crescătorii de suine și 116 milioane de lei pentru cei din sectorul avicol. Este un demers extrem de important”, a anunțat ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu.

Ministrul a mai anunțat că până la această dată, în primul trimestru al anului 2022, s-a plătit din bugetul de stat peste 1,3 miliarde de lei ajutoare către fermierii români.

Mă refer aici la ajutoarele naționale tranzitorii, mă refer la sprijinul pentru acciza la motorina utilizată în agricultură aferentă trimestrelor 3 și 4 din anul 2021, mă refer la sprijinul care se acordă sectorului zootehnic pentru derularea activităților de ameliorare. Vom continua și în perioada următoare să acordăm sprijin susținut fermierilor noștri, pentru că este o perioadă complicată, în care trebuie să fie solidari, trebuie să ne asigurăm că trecem cu bine peste aceste sincope în derularea activității fermierilor români și sprijinul pe care Guvernul României îl acordă trebuie să fie unul susținut, consistent și continuu”, a explicat ministrul de resort.

Related Posts