Președinția Consiliului UE și negociatori ai Parlamentului European au ajuns marți, 7 iunie, la un acord politic pentru stabilirea unui cadru european al salariului minim prin care să fie asigurate salarii minime statutare adecvate.

Astfel că, salariul minim ar trebui să fie adecvat pentru a asigura un nivel de trai decent, se arată într-un comunicat de presă al PE.

Noua legislație se va aplica tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau un raport de muncă. Țările UE în care salariul minim este protejat exclusiv prin contracte colective nu vor fi obligate să îl introducă și nici să facă aceste acorduri aplicabile universal.

Conform acordului, statele membre vor trebui să evalueze dacă salariile minime statutare existente (adică cel mai mic salariu permis de lege) sunt adecvate pentru a asigura un nivel de trai decent, ținând cont de propriile lor condiții socio-economice, puterea de cumpărare sau nivelurile și evoluțiile productivității naționale pe termen lung.

Pentru evaluarea adecvării, țările UE pot stabili un coș de bunuri și servicii la prețuri reale. Statele membre pot aplica, de asemenea, valori de referință orientative utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60% din salariul mediu brut și 50% din salariul mediu brut.

Deducerile sau variațiile la salariul minim vor trebui să fie nediscriminatorii, proporționale și să aibă un obiectiv legitim, cum ar fi recuperarea sumelor supraevaluate plătite sau deducerile dispuse de o autoritate judiciară sau administrativă.

Negocierea colectivă

Negociatorii UE au convenit că țările UE vor trebui să consolideze negocierile colective sectoriale și interprofesionale ca factor esențial pentru protejarea lucrătorilor, oferindu-le un salariu minim. Statele membre în care mai puțin de 80% din forța de muncă este protejată printr-un contract colectiv vor trebui să creeze un plan de acțiune pentru a crește progresiv această acoperire. Pentru a concepe cea mai bună strategie în acest scop, aceștia ar trebui să implice partenerii sociali și să informeze Comisia cu privire la măsurile adoptate și să facă public planul.

Monitorizare și drept la despăgubiri

Textul convenit introduce obligația pentru țările UE de a institui un sistem de aplicare, inclusiv monitorizare fiabilă, controale și inspecții pe teren, pentru a asigura conformitatea și a aborda subcontractarea abuzivă, munca independentă falsă, orele suplimentare neînregistrate sau intensitatea crescută a muncii.

Autoritățile naționale vor trebui să asigure dreptul la despăgubiri pentru lucrătorii ale căror drepturi au fost încălcate. De asemenea, autoritățile trebuie să ia măsurile necesare pentru a proteja lucrătorii și reprezentanții sindicatelor.

Care sunt pașii următori?

Acordul politic provizoriu la care a ajuns echipa de negociere a PE va trebui acum să fie aprobat mai întâi de Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, urmat de un vot în plen. Consiliul trebuie, de asemenea, să aprobe acordul.

În UE, 21 din 27 de țări au un salariu minim legal, în timp ce în celelalte șase (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia) nivelurile salariale sunt determinate prin negocieri colective. Exprimat în euro, salariile minime lunare variază foarte mult în UE, variind de la 332 EUR în Bulgaria la 2202 EUR în Luxemburg (date din 2021 de la Eurostat).

Related Posts