Corpul de control al Ministerului Sănătății, va veni la Spitalul Județean de Urgențe din Severin

Premierul Ludovic Orban a cerut lămuriri astăzi la începutul ședinței de Guvern ministrului Sănătății despre Spitalul Județean de Urgențe din Drobeta Turnu Severin. Asta după ce un control dispus de prefectul de Mehedinți a scos la iveală nereguli foarte grave în această unitate medicală.

Va trimite Corpul de control

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a precizat că va trimite Corpul de Control la Spitalul Județean de Urgențe din Drobeta Turnu Severin.
Este un spital din subordinea autorităţilor locale PSD, unde am văzut aceste nereguli şi vom trimite corpul de control.

Avem un mecanism comun cu domnul Popescu în care trimitem controale încrucişate şi cu protecţia consumatorului. Este o noutate în domeniul controlului sanitar”, a spus ministrul Sănătății.

Pe acest subiect a vorbit și ministrul mehedințean al Economiei, Virgil Popescu:

”La spitalul din Drobeta Turnu-Severin este un manager, cum eu nu am mai văzut, luat pe persoană fizică – şeful de cabinet al preşedintelui Consiliului judeţean a fost pus de vreo cinci luni de zile director de spital, iar directoarea medicală este soţia senatorului PSD, Liviu Mazilu. Acolo se tot fac studii de fezabilitate, cred că totul ar trebui verificat, se fac studii de fezabilitate peste studii de fezabilitate, se spune că se reabilitează, dar până la urmă nu se întămplă nimic şi imaginile care au fost publice arată un dezastru față de ce este acolo”.

Ce au descoperit comisarii?

Premierul Victor Orban a solicitat ca acest control să se facă cu celeritate.
Prefectul de Mehedinți, Cristinel Pavel, a dispus un amplu control la spitalele din județul Mehedinți, pentru a se urmări dacă se respectă condițiile igienico-sanitare.
În timpul controlului, comisarii de la Comisariatul Județenea pentru Protecția Consumatorilor Mehedinți au descoperit în cantina Spitalului Județean de Urgențe din Drobeta Turnu Severin, că angajații foloseau ca materie primă pentru pregătirea hranei pacienților carne de pasăre prezentând fracturi deschise, cu echimoze pe suprafețe extinse, carne de porc porționată, păstrată în stare de refrigerare în vase ce prezentau o cantitate mare de lichid rezultat din dezghețarea produselor, fără etichete cu elemente de etichetare-caracterizare, fără indicarea datei modificării stării termice care prezenta aspect și miros nespecifice. De asemenea, au mai găsit carne de porc (pulpă, spată, cotlet) păstrată în stare congelată fără etichete cu elemente de etichetare-caracterizare, prezentând indicii ale faptului că i-a fost schimbată în mod repetat starea termică, fără ambalaj (spată), dar și legume proaspete (varză albă) păstrate în stare congelată.

Bucătăria avea în dotare vase ruginite, insuficient igienizate; tăvi , capace, plite, oale, care prezentau depuneri, arsuri nefiind curățate la timp. Mâncare preparată destinată a fi servită caldă (ciorbe, supe, fripturi, garnituri, feluri principale) era păstrată la temperatura camerei, fiind determinate, prin verificare, temperaturi de 15 – 30 grade C față de minim 60 grade C legal prevăzut. Comisarii au dispus retragerea de la comercializare a materiei prime neconforme în cantitate de 159,76 kg / 3.231,75 lei și au aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 10.000 de lei.

Related Posts