Prima ședință a Guvernelor României și Regatului Spaniei a avut loc miercuri, 23 noiembrie 2022, la Castellón de la Plana, coordonată de prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și de omologul spaniol, Pedro Sánchez Pérez-Castejón. În această regiune trăiesc foarte multe români, deci locul are o simbolistică aparte.
”Această reuniune este o confirmare concretă a relației istorice dintre țările noastre și a voinței comune de a o consolida pe toate palierele. Comunitatea românească din Spania contribuie la dezvoltarea țării și reprezintă un liant puternic pentru statele noastre. Mă bucură deschiderea omologului meu spaniol de a găsi o soluție care să răspundă dorinței comunității românești rezidente de a păstra cetățenia română în paralel cu obținerea cetățeniei spaniole. Succesul primei ședințe de guvern româno-spaniole va deschide calea unui dialog consolidat pentru promovarea intereselor noastre comune. Vom continua acest dialog la următoarea ședință comună pe care sperăm să o găzduim anul viitor, în România”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
În cadrul reuniunii, cei doi prim-miniștri au adoptat Declarația primei ședințe comune de guvern, document ce confirmă relația profundă dintre România și Regatul Spaniei și consolidarea cooperării, în plan bilateral, european și euroatlantic, prin amplificarea dialogului la toate nivelurile, a schimburilor economice, sociale, culturale și a cooperării sectoriale.
În contextul ședinței comune ale celor două guverne au fost semnate documente bilaterale care vor consolida dialogul sectorial, în particular în sfera afacerilor externe, muncă și securitate socială, cultură, sănătate, afaceri interne, agricultură.
Documentele bilaterale semnate sunt următoarele:
• Memorandum de înțelegere între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România și Ministerul Muncii și Economiei Sociale din Spania
• Memorandum de înțelegere între ministerele afacerilor externe din România și Spania
• Memorandum de înțelegere între Institutul Diplomatic Român și Școala Diplomatică a Ministerului afacerilor externe, UE și cooperării spaniol privind cooperarea în domeniul formării diplomaților
• Memorandum de înțelegere între ministerele culturii din România și Spania
• Memorandum de înțelegere între ministerele afacerilor interne pe linia cooperării în situații de urgență
• Memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniul agriculturii
• Memorandum de înțelegere între ministerele sănătății din România și Spania
Totodată, la nivelul celor două guverne a fost apreciată relația bilaterală economică și dorința de aprofundare și s-a stabilit că există domenii precum energia regenerabilă sau tehnologia digitală, care oferă noi posibilități și oportunități de investiții bilaterale.
S-a convenit, de asemenea, continuarea şi intensificarea sprijinului acordat de România și Regatul Spaniei, precum şi la nivelul NATO şi UE, atât pentru Ucraina, cât şi pentru ceilalţi parteneri din regiune, vulnerabili la acţiunile şi ingerințele Rusiei, în mod special Republica Moldova. ”Mulțumesc președintelui Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sánchez Pérez-Castejón, pentru contribuţia valoroasă, multi-dimensională, a țării sale la securitatea României și la consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic. Am agreat împreună importanța implementării obiectivelor stabilite la Summit-ul NATO de la Madrid și am reiterat susținerea României pentru consolidarea posturii aliate la nivelul întregului spațiu euro-atlantic, inclusiv pe dimensiunea sudică”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
În ceea ce privește agenda europeană, prim-miniștri celor două state au agreat importanța menținerii unei coordonări strânse între Statele Membre pentru a defini un răspuns viabil şi cuprinzător la provocările curente în domeniul economic şi energetic.
Șeful Executivului de la București a apreciat sprijinul constant al Regatului Spaniei în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen. De asemenea, l-a asigurat pe președintele Guvernului Regatului Spaniei de întreg sprijinul României pe durata mandatului pe care această țară îl va deține în al doilea semestru al anului viitor în calitate de Președinție a Consiliului UE.
Alături de șeful Executivului, la ședința comună a Guvernelor român și spaniol, România a fost reprezentată de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Attila Cseke, ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, șeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean.